DSC_0680_2

Azerskie kutaby

  • 35 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 3 szklanki
  • sól do ciasta + do pieczarek
  • pieczarki pół kilo
  • olej (np. rzepakowy)
  • pieprz do smaku

Kutaby (qutab) – duże, płaskie pierogi z patelni. Przepis i wykonanie mojego kaliningradzkiego przyjaciela. Są proste i pyszne! Na pewno będę kombinować z różnymi rodzajami mąki i farszu.

DSC_0669_2

Azerskie kutaby

Wykonanie:

  1. Mąkę przesypcie do miski i dodajcie łyżeczkę soli.
  2. Do szklanki nalejcie wody (w temperaturze pokojowej) i dodajcie łyżkę oleju.
  3. Powoli wlewajcie wodę do mąki, mieszając, aż powstanie gęste ciasto.
  4. Wyrabiajcie przez chwilę. Następnie przykryjcie ściereczką i odstawcie na pół godziny.
  5. Na oleju podsmażcie drobno pokrojone pieczarki. Przyprawcie solą i pieprzem.
  6. Od ciasta odrywajcie kawałki, lepcie z nich kulki i na posypanym mąką blacie rozwałkowujcie każdy kawałek na cienki, okrągły placek.
  7. Na połowę placka nałóżcie farsz, zlepcie w pieróg, dokładnie dociskając brzegi. Warstwa farszu powinna być cienka.
  8. Smażcie na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
  9. Po usmażeniu każdym pieróg od razu posmarujcie z obu stron olejem.
  10. Podobno popularnym farszem jest drobno pokrojona zielenina (szczypiorek, koperek, pietruszka), wymieszana z podsmażoną cebulką. Jak ktoś coś wie na ten temat, dajcie znać;)

Smacznego!

DSC_0677_2

Azerskie kutaby

DSC_0680_2

Azerskie kutaby

DSC_0681_2

Azerskie kutaby

7 Komentarzy

  1. Fajna nazwa 😀 U nas w Polsce to najprawdopodobniej nazwano by faszerowane podpłomyki bo ciasto jest jak na pierogi:)
    Ten popularny farsz brzmi bardzo smacznie – pamietam jak za dzieciaka czasem na kolację jadłam kanapki z przesmażoną cebulką a tutaj jeszcze w gratisie szczypiorek, pietruszka, koperek… 😀

  2. No nie wiem, pierogi mi się nigdy nie wydają łatwe a już na pewno nie szybkie. Ale zachęcona opisem, wypróbuję!:)

  3. A smaze chwilkę szpinak na oleju kokosowym i dodaje juz surową rukolę. Daje to na kanapki wiec na farsz rowniez bedzie pyszne.

  4. A ciasto na pierogi jest bardzo proste tylko dodaje zawsze lyzke oleju kokosowego zeby sie nie kleilo i bylo miekkie po ugotowaniu. Z tego ciasta robie kluski drobno krojone i dodaje duuzo cebuli smazonej na oleju. Polecam

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved