Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa 3 szklanki
- sól do ciasta + do pieczarek
- pieczarki pół kilo
- olej (np. rzepakowy)
- pieprz do smaku
Kutaby (qutab) – duże, płaskie pierogi z patelni. Przepis i wykonanie mojego kaliningradzkiego przyjaciela. Są proste i pyszne! Na pewno będę kombinować z różnymi rodzajami mąki i farszu.
Wykonanie:
- Mąkę przesypcie do miski i dodajcie łyżeczkę soli.
- Do szklanki nalejcie wody (w temperaturze pokojowej) i dodajcie łyżkę oleju.
- Powoli wlewajcie wodę do mąki, mieszając, aż powstanie gęste ciasto.
- Wyrabiajcie przez chwilę. Następnie przykryjcie ściereczką i odstawcie na pół godziny.
- Na oleju podsmażcie drobno pokrojone pieczarki. Przyprawcie solą i pieprzem.
- Od ciasta odrywajcie kawałki, lepcie z nich kulki i na posypanym mąką blacie rozwałkowujcie każdy kawałek na cienki, okrągły placek.
- Na połowę placka nałóżcie farsz, zlepcie w pieróg, dokładnie dociskając brzegi. Warstwa farszu powinna być cienka.
- Smażcie na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
- Po usmażeniu każdym pieróg od razu posmarujcie z obu stron olejem.
- Podobno popularnym farszem jest drobno pokrojona zielenina (szczypiorek, koperek, pietruszka), wymieszana z podsmażoną cebulką. Jak ktoś coś wie na ten temat, dajcie znać;)
Smacznego!
Fajna nazwa 😀 U nas w Polsce to najprawdopodobniej nazwano by faszerowane podpłomyki bo ciasto jest jak na pierogi:)
Ten popularny farsz brzmi bardzo smacznie – pamietam jak za dzieciaka czasem na kolację jadłam kanapki z przesmażoną cebulką a tutaj jeszcze w gratisie szczypiorek, pietruszka, koperek… 😀
…ale to musi być dobre…
No nie wiem, pierogi mi się nigdy nie wydają łatwe a już na pewno nie szybkie. Ale zachęcona opisem, wypróbuję!:)
Daj znać!:)
A smaze chwilkę szpinak na oleju kokosowym i dodaje juz surową rukolę. Daje to na kanapki wiec na farsz rowniez bedzie pyszne.
A ciasto na pierogi jest bardzo proste tylko dodaje zawsze lyzke oleju kokosowego zeby sie nie kleilo i bylo miekkie po ugotowaniu. Z tego ciasta robie kluski drobno krojone i dodaje duuzo cebuli smazonej na oleju. Polecam
ooo, brzmi fajnie