Bananowa babka piaskowa

  • 55 min
  • 10 składników
87%

Składniki:

  • wegańskie masło/margaryna 200 g
  • dojrzałe banany 3 sztuki
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie pół szklanki - 125 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • mąka pszenna lub orkiszowa 1 i 1/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 i 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kurkuma pół łyżeczki dla koloru
  • sól pół łyżeczki
  • cukier puder lub ksylitol puder do posypania

Zweganizowany przepis na babkę piaskową ze starych notatek. Zamiast masła wegańska margaryna, a zamiast jajek banany. Sypka i krucha dzięki kartoflance, a jednocześnie ciężka i wilgotna dzięki bananom.

DSC_8401_2

Bananowa babka piaskowa

Wykonanie:

  1. Margarynę odpowiednio wcześniej wyjmuję z lodówki, żeby miała temperaturę pokojową.
  2. W misce mieszam mąkę pszenną lub orkiszową, kartoflankę, proszek do pieczenia, sól i kurkumę.
  3. Margarynę ucieram mikserem razem z cukrem lub ksylitolem i cukrem waniliowym.
  4. Banany blenduję na mus i dodaję do margaryny. Miksuję razem.
  5. Powoli dodaję suche składniki i miksuję. Powinno powstać gęste ciasto.
  6. Ciasto wykładam do formy (u mnie 13 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką.
  7. Piekę około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka i zarumienienia).
  8. Po upieczeniu zostawiam jeszcze na 10 minut w uchylonym piekarniku.
  9. Przed podaniem posypuję cukrem/ksylitolem pudrem.

Smacznego!

DSC_8407_2

Bananowa babka piaskowa

DSC_8418_2

Bananowa babka piaskowa

9 komentarzy

    • Szczerze mówiąc nie wiem, nie próbowałam z olejem, myślę, że będzie go mniej… może ktoś doradzi???

    • Najlepiej mieszanką bezglutenową, kupną lub domową. jeśli osobno, to mi wypieki najlepiej wychodzą z gryczanej, ale ma ona specyficzny smak.

  1. Ciasto wyszło super. Zamiast margaryny dalam olej w tej samej ilości. Ale myślę że należy dać mniej cukru bo już same banany są słodkie. Dziękujemy za przepis

Skomentuj