Bardzo czekoladowy krem z chia

  • 15 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 1 szklanka (250 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • nasiona chia 4 łyżki

Gęsty, intensywnie czekoladowy, słodki krem z nasionami chia. Błyskawiczny, pyszny, trzyskładnikowy deser.

DSC_49391

Bardzo czekoladowy krem z chia

Wykonanie:

  1. Mleko sojowe wlewam do garnuszka, dodaję pokruszoną czekoladę i nasiona chia.
  2. Podgrzewam, mieszając tak długo, aż czekolada się rozpuści.
  3. Wlewam do naczyń.
  4. Po ostygnięciu schładzam w lodówce.

Smacznego!

DSC_49461

Bardzo czekoladowy krem z chia

DSC_49661

Bardzo czekoladowy krem z chia

DSC_49721

Bardzo czekoladowy krem z chia

11 komentarzy

  1. Czy te dobre rzeczy „wyjdą” na zwykłym krowim mleku, czy jednak roślinne jest konieczne?
    Pozdrawiam 😉

  2. Do produkcji czekoladowych kupuję czekoladę Wawel 90%. Unikam wtedy białego cukru. Do tego kremu dodałem ok. 2,5 łyżki ksylitolu. Dam znać kiedy dzieci przetestują 😉

  3. Pisałem wcześniej o czekoladzie Wawel. Niestety zawiera ona, jak wiele innych, lecytynę sojową. Właśnie się dowiedziałem, że jest produkowana m.in. z żółtka kurzego jajka. Zakupiłem dziś w Biedronce Lindt’a 85% w promocji za ok. 6 zł.

Skomentuj