Szybki barszcz ukraiński

  • 50 min
  • 19 składników
100%

Składniki:

  • buraki 4 sztuki
  • fasolka szparagowa (może być mrożona) garść
  • seler kawałek
  • marchewka 1 sztuka
  • ziemniaki 3 sztuki
  • kapusta biała kawałek
  • ew. suszone grzyby kilka sztuk
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • goździki kilka sztuk
  • majeranek 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek lub natka pietruszki do posypania
  • olej (u mnie rzepakowy) 2 łyżki
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku (u mnie 4 łyżki octu)
  • ew. tofu wędzone do podania
  • ew. śmietana roślinna do zabielenia

Prosty i szybki barszcz z fasolką szparagową. Wszystko do jednego garnka, pogotować i gotowe;)

DSC_4146_2

Szybki barszcz ukraiński

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa (poza ziemniakami) myję, obieram, kroję i wkładam do dużego garnka.

  2. Dodaję grzyby, pokrojone ząbki czosnku, przyprawy i zalewam wodą (tyle, żeby powstała gęsta zupa). Gotuję około 30 minut.

  3. Dodaję pokrojone ziemniaki i gotuje jeszcze 10 minut.

  4. Dodaję olej, zakwaszam do smaku sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Na talerzach posypuje koperkiem lub natką pietruszki.

  5. Możecie podać z pokrojonym w kostkę wędzonym tofu albo zabielić śmietaną roślinną.

Smacznego!

DSC_4140_2

Szybki barszcz ukraiński

DSC_4136_2

Szybki barszcz ukraiński

DSC_4128_2

Szybki barszcz ukraiński

2 komentarze

  1. Super przepis. Wszystkie zupy z buraczków są pyszne: barszcz z ziemniakami, ze śmietaną, czysty, barszcz ukraiński, tradycyjna buraczkowa, na zakwasie z buraków, z octem, z cytryną – wszystkie wersje – uwielbiam. Ten przepis zapowiada się smakowicie…

Skomentuj