Batatowe ciasto z gruszkami

  • 75 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • duży surowy batat 1 sztuka
  • mąka orkiszowa, pszenna lub mieszanka bezglutenowa 1,5 szklanki
  • mleko roślinne 1/3 szklanki
  • gorzka czekolada 70 % kakao 1 tabliczka (100 g)
  • olej 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • niewielkie gruszki kilka sztuk
  • cukier brązowy lub ksylitol 1/3 szklanki
  • mąka kartoflana 2 łyżki

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto na bazie słodkiego ziemniaka:)

dsc_0721_2

Batatowe ciasto z gruszkami

Wykonanie:

  1. Batata kroję w kosteczkę.
  2. Dodaję połamaną na kostki czekoladę, mleko roślinne, olej i cukier lub ksylitol.
  3. Wszystko razem blenduję (jeżeli nie masz mocnego blendera, czekoladę rozpuść w mleku roślinnym i dodaj roztopioną).
  4. Dodaję mąkę, mąkę kartoflaną, proszek do pieczenia i blenduję wszystko razem lub mieszam dokładnie.
  5. Masę wylewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 x 14 cm)
  6. Na wierzchu układam przekrojone lub pokrojone na ćwiartki gruszki, lekko dociskam.
  7. Piekę ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
  8. Kroję po ostygnięciu.

Smacznego!

dsc_0763_2

Batatowe ciasto z gruszkami

dsc_0753_2

Batatowe ciasto z gruszkami

dsc_0715_2

Batatowe ciasto z gruszkami

14 komentarzy

  1. Witam. Piękne ciasto! Chcę zrobić na święta.
    Mogłabym wiedzieć ile cm ma forma?
    Dziękuję i pozdrawiam!

    Ps. Jeszcze trochę czasu, ale wesołych świąt! 🙂

Skomentuj