DSC_8435_2

Bezglutenowe ciasto daktylowo-bananowe

  • 65 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • mąka kukurydziana 2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • daktyle suszone (niesiarkowane) 1 szklanka
  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • ew. cynamon 1 łyżeczka

Ciasto z serii „bez”;) Bez nabiału, bez glutenu, bez cukru i bez tłuszczu. Słodkie od daktyli i bananów. Wilgotne i ciężkie. Idealna przekąska na wynos nie tylko dla maluchów. Błyskawiczne w przygotowaniu i tylko 4 składniki:) Przepis jest bardzo prosty, ale możecie go urozmaicić – dodać przyprawy korzenne, rodzynki albo ulubione orzechy. Daktyle możecie namoczyć w ciepłym mleku roślinnym.

DSC_8434_2

Bezglutenowe ciasto daktylowo-bananowe

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam 2 szklankami gorącej wody (jeśli chcecie możecie użyć mleka roślinnego) i odstawiam na noc lub na 2 godziny.
  2. W misce łączę suche składniki.
  3. Daktyle (razem z wodą) blenduję z bananami.
  4. Zblendowany mus dodaję do suchych składników i mieszam.
  5. Ciasto wykładam do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia (takiej, żeby ciasto było płaskie, ok. 1 cm).
  6. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 50-60 minut.

Smacznego!

DSC_8435_2

Bezglutenowe ciasto daktylowo-bananowe

DSC_8455_2

Bezglutenowe ciasto daktylowo-bananowe

DSC_8467_2

Bezglutenowe ciasto daktylowo-bananowe

9 Komentarzy

  1. SUPER POMYSŁ!! Banany i daktyle to idealne połączenie i świetna przękąska. Można z tego zrobić coś a’la batony energetyczne. Do zrobienia na pewno :)

  2. Strasznie suche mi wyszło, jakby chleb. Chyba zbyt dużo mąki dałam. Jaka powinna być konsystencja wymieszane ciasta przed pieczeniem?

    • konsystencja dość rzadka… A może krócej piec? Bo w każdym piekarniku trochę inaczej wychodzi. Albo przykryć folią w czasie pieczenia?

  3. Czy jest opcja żeby zamienić mąkę kukurydzianą na np mąką ryżową? Czy to dwie zbyt odległe galaktyki smakowe? :)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved