DSC_6617_2

Bezglutenowy tort makowy

  • 50 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • mąka ryżowa 1 szklanka (250 ml)
  • mąka kokosowa 1 szklanka (250 ml)
  • mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
  • mąka z ciecierzycy pół szklanki (125 ml)
  • sól pół łyżeczki
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
  • mak mielony pół szklanki (125 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol 7 łyżek + 2 łyżki do kremu
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2,5 szklanki (po 250 ml)
  • olej (u mnie rzepakowy) pół szklanki (125 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • mleko kokosowe 2 puszki
  • ew. posypka/płatki migdałowe/wiórki kokosowe/owoce do ozdoby

Makowy tort bezglutenowy z kokosowym kremem. Dzięki zastosowaniu mąki z ciecierzycy, kokosowej i dodatku maku powstał pełen wartości odżywczych deser;)

DSC_6658_2

Bezglutenowy tort makowy

Wykonanie:

  1. Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Do jednej miski wsypuję suche składniki i mieszam.
  3. Do drugiej miski wlewam mleko sojowe, olej, ocet i mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam dokładnie łyżka.
  5. Połowę ciasta przekładam do tortownicy (u mnie 21 cm) wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  6. Następnie piekę drugą połowę ciasta (jeżeli macie dwie tortownice tej samej wielkości, możecie upiec blaty jednocześnie;).
  7. Przygotowuję bitą śmietanę kokosową tak jak w tym przepisie.
  8. Kremem przekładam ostudzone blaty i ozdabiam tort.

Smacznego!

DSC_6608_2

Bezglutenowy tort makowy

DSC_6672_2

Bezglutenowy tort makowy

DSC_6617_2

Bezglutenowy tort makowy

DSC_6592_2

Bezglutenowy tort makowy

3 Komentarzy

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved