Biała czekolada kokosowa

  • 10 min
  • 4 składniki
89%

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • wanilia (w cukrze/paście lub ekstrakcie) do smaku (u mnie 1 cukier)

Domowa mrożona wegańska biała czekolada z mleka i oleju kokosowego:)

DSC_8099_2

Biała czekolada kokosowa

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Do garnuszka przekładam gęstą część mleka kokosowego.
  3. Słodzę, dodaję wanilię i podgrzewam powoli, mieszając, aż mleko się rozpuści i składniki połączą.
  4. Dodaję olej kokosowy i mieszam, aż się rozpuści.
  5. Przelewam do foremek na czekoladę (mi wyszły 3 tabliczki) lub silikonowych foremek.
  6. Po przestygnięciu wstawiam do zamrażalnika, żeby masą stwardniała.
  7. Przechowuję w zamrażalniku.

Smacznego!

DSC_8127_2

Biała czekolada kokosowa

DSC_8104_2

Biała czekolada kokosowa

DSC_8100_2

Biała czekolada kokosowa

DSC_8096_2

Biała czekolada kokosowa

15 komentarzy

  1. Czy masa nie jest za twarda/za zimna do zjedzenia, skoro czekoladę przechowuje się w lodówce? Myślałam o zrobieniu czegoś bardzo podobnego, tylko nie biała czekolada, a ciemna.

    • Bez zamrażalnika nie będzie tak twarda, żeby dała się łamać na kostki… Taką prawdziwą białą czekoladę do przechowywania poza lodówką trzeba by zrobić z masła kakaowego

  2. Hi! Skąd masz takie super formeki na czekoladę? Szukam już od dłuższego czasu i jakoś nie mogę znaleźć.

Skomentuj