Bigos z jarmużu

  • 55 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • jarmuż 2 opakowania po 200 g lub 2 średnie pęczki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek 200 g
  • pieczarki 500 g
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sos sojowy do smaku
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • tymianek 1 łyżka
  • lubczyk 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • ew. słodka wędzona papryka 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy do podsmażenia

Jarmuż w formie bigosu – moje najnowsze odkrycie:) Nie wiem, czemu wcześniej na to nie wpadłam:) Jest lżej strawny niż ten tradycyjny, o jego wartościach odżywczych już nie wspomnę;) Fajny dla osób, które dopiero przekonują się do smaku jarmużu, bo w tej formie nie jest on dominujący.

DSC_8344_2

Bigos z jarmużu

Wykonanie:

  1. Cebulę kroję i podsmażam na oleju w dużym garnku.
  2. Dodaję utartą marchewkę i drobno pokrojone pieczarki. Duszę pod przykryciem, aż pieczarki będą miękkie (około 20 minut).
  3. Dodaję pokrojony jarmuż (bez grubych gałązek), sos sojowy i przyprawy. Podlewam wodą (około 1 filiżanki) i duszę około 20 minut.
  4. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze przez chwilę.
  5. Podobny bigos możecie przygotować także, jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej. Wystarczy, że pokrojoną cebulę dodacie do gotowania, zamiast ją podsmażać, pominiecie pieczarki, a zamiast sosu sojowego użyjecie soli himalajskiej.

Smacznego!

DSC_8334_2

Bigos z jarmużu

DSC_8317_2

Bigos z jarmużu

DSC_8345_2

Bigos z jarmużu

5 komentarzy

  1. Zrobiłam dzisiaj z jedną różnicą. Pieczarki pokroiłam na 4 części i podsmażyłam je na złoto oddzielnie, dodając do uprzednio przysmazonej cebuli i uduszonej marchewki.Dalej jak w przepisie i wyszło cudowneeeeeeeee!!!! Jarmuż nabrał smaku przypraw i całość jest obledna:)

Skomentuj