Składniki:
- płatki ryżowe 1 filiżanka (200 ml)
- wiórki kokosowe 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 3 filiżanki (po 200 ml)
- cukier/ksylitol/syrop klonowy do smaku (u mnie 2-3 łyżki)
- gorzka czekolada kilka kostek
- ew. ulubione owoce do podania
Coś dla wielbicieli kokosa i śniadań na słodko. Płatki ryżowe na mleku roślinnym z dużą ilością wiórków kokosowych. Polane roztopioną gorzką czekoladą.
Wykonanie:
- Do garnka wsypuję płatki ryżowe i wiórki kokosowe.
- Dodaję mleko roślinne, dosładzam i gotuję na małym ogniu około 5 minut.
- Zdejmuję z palnika i zostawiam pod przykryciem jeszcze około 5-10 minut.
- W międzyczasie do garnuszka wkładam kostki czekolady, dodaję odrobinę wody lub mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Płatki przekładam do miseczek i polewam roztopioną czekoladą.
- Dobrze smakuje posypane ulubionymi owocami.
Smacznego!
OMG!! Przepadłam! To jest genialne!
😉
Pyszna, zdrowa wersja jednej z moich ulubionych słodkości
Wygląda to obłędnie po prostu 🙂 tylko dla mnie odrobinę bardziej słodkie, więc albo mleczna czekolada 😉 albo po prostu kakao ciemne (ja najczęściej Krugera) i do osłodzenia miód lub daktyle. Chyba jutro nawet zrobię.
proszę o info jak wyszło:)
O pyyyyszka! Zdecydowanie będę musiała wypróbować 🙂 Tylko muszę kupić płatki ryżowe :))))
Uwielbiam śniadania na słodko cudowny przepis godny wypróbowania Polecam 🙂
🙂
Jakiego mleka roślinnego używasz do deserów? Tutaj czy gotując kaszę jaglaną?
różnych, ale najbardziej lubię sojowe, migdałowe albo domowe kokosowe:)
Ile wychodzi porcji z podanych proporcji?:)
2 małe