Briam, czyli pieczone warzywa po grecku

  • 75 min
  • 13 składników
86%

Składniki:

  • ziemniaki 4 sztuki
  • bakłażan 1 sztuka
  • mała cukinia 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • tofu naturalne 1 kostka
  • pomidory 2 sztuki
  • oliwa do polania
  • passata pomidorowa do polania
  • czosnek 3 ząbki
  • oregano 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka i ostra papryka do smaku

Briam – grecka zapiekanka warzywna, w której skład wchodzą zazwyczaj ziemniaki, bakłażan, cukinia, pomidory, papryka i cebula. Najlepszy zestaw:) Tradycyjnie zapiekane z fetą, a w poniższej wersji z tofu lub wegańską fetą (przepis tutaj). Najlepiej smakuje z sosem tzatziki! (przepis tutaj)

DSC_17761

Briam, czyli pieczone warzywa po grecku

Wykonanie:

  1. Warzywa kroję w dość duże kawałki i układam w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania (bakłażana można wcześniej zgrillować lub podsmażyć).
  2. Tofu kroję w kostkę i posypuję warzywa (można wcześniej je zamarynować, przepis tutaj).
  3. Posypuję przyprawami, drobno pokrojonym czosnkiem, polewam oliwą i passatą pomidorową.
  4. Naczynie przykrywam folią aluminiową i zapiekam w temp. 200 stopni tak długo, aż ziemniaki będą miękkie (u mnie około 60 minut, zależy od piekarnika).
  5. Podaję z sosem tzatziki (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_17991

Briam, czyli pieczone warzywa po grecku

DSC_18081

Briam, czyli pieczone warzywa po grecku

4 komentarze

  1. Mimo 2 h w temperaturze 200 stopni ziemniaki i marchew nadal nieupieczone. Temperatura wyraźnie za niska, przepis do korekty, bo wprowadził mnie w błąd

    • przykro mi:( wsystko zależy od piekarnika, warto nakłuć i sprawdzić, czy warzywka potrzebują jeszcze trochę czasu. Buziaki.

Skomentuj