Składniki:
- brukelka pół kilo
- cebula 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- seler naciowy kilka gałązek
- sos sojowy do smaku
- imbir suszony 2 łyżeczki
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- chilli do smaku
- sok z jednej cytryny
- szczypiorek do posypania
- azjatycki makaron (u mnie soba) do podania
Polecam nie tylko miłośnikom brukselki, ale też jej przeciwnikom – w towarzystwie azjatyckich smaków, podsmażona i uduszona al’dente smakuje zupełnie inaczej, dajcie jej szansę;)
Wykonanie:
- Na patelni lub woku na oleju podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
- Dodaję pokrojoną paprykę, seler naciowy i przekrojone na pół brukselki (możecie też dodać marchewkę i korzeń pietruszki).
- Podsmażam przez chwilę, następnie podlewam obficie sosem sojowym i odrobiną wody, dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem, aż warzywa będą ugotowane a’dente (u mnie 20 minut).
- Na koniec dodaję czosnek (tutaj sprawdź jak dodawać czosnek do dań) i sok z cytryny.
- Podaję z azjatyckim makaronem.
Smacznego!
Myślimy, że w takiej wariacji na temat brukselki, powinna ona zasmakować każdemu! Pozdrawiamy – DaPietro