Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka
- ulubione mleko roślinne 4 szklanki
- cukier/ksylitol/dowolny syrop do smaku (u mnie zazwyczaj 4 łyżki ksylitolu)
Budyń z kaszy jaglanej w wersji podstawowej. Jaglana alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Możecie zrobić go na ulubionym mleku, dodać ulubione owoce, kakao, karob, bakalie albo polać syropem lub konfiturą. Przygotowany na mleku modyfikowanym zasmakuje też niemowlakowi:)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam mlekiem roślinnym (np. tym) i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
- Dosładzam cukrem/cukrem trzcinowym/ksylitolem lub dowolnym syropem.
- Blenduję na gładką masę.
- Wlewam do słoiczków/szklanek i podaję na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Jeżeli planujecie jeść na zimno, warto dodać dodatkową szklankę mleka lub wody do gotowania, bo budyń zgęstnieje.
- Możecie podać z owocami, konfiturą, posypać utartą czekoladą albo polać syropem.
Smacznego!
Jak dużo wychodzi tego budyniu z tych składników? Jak długo można go przechowywać w lodówce?
Wychodzi sporo, około 4 szklanek. Przechowywać można pewnie kilka dni w lodówce, ale nigdy nie udaje mi się tego przetestować;)
a powiedzcie mi czemu zdarza sie tak, ze kasza jaglana jest gorzka po ugotowaniu, pomimo stosowania wszelkich zabiegów zapobiegających tej sytuacji?!?!:((
Mi tez się to zdarza, że jest lekko gorzka, mimo, że wielokrotnie przepłukuję. ale zazwyczaj jest ok
A jak robić na mleku modyfikowanym? Kiedy je dodać? Bo przecież mleka modyfikowanego sie nie gotuje
Można ugotować na wodzie, a mleko dodać na sam koniec, proporcjonalnie do ilości wody.
Proszę poleć blender którym to zblenduje,a także pesto czy daktyle namoczone? mój kielichowy nie daje rady.
Jaglanke recznym blenderem z metalowa końcówka, albo takim o dużej mocy (np. Omniblend, Proficook itp) A daktyle można w malakserze z ostrzem S, ja takim zazwycaj blenduję.
teraz używam tego: http://veganbanda.pl/index.php/recipe/test-blendera-g21-smart-smoothie-vitality-rabat-100-zl/
Robiłam, oczywiście niebo w gębie 🙂
Zamiast dosladzac, wolę do gotującego się mleka przed wsypaniem kaszy dodać rodzynki i daktyle (niesiarkowane rzecz jasna).
Efekt jest zdumiewająco naturalnie słodki 🙂
Przed zmiksowaniem można je wyjąć.
Pozdrowionka :*
Dokładnie tak:)
Czy może być zwykłe mleko?
tak:)
Przepyszne! Jestem zachwycona!!! Pierwszy przepis z kasza jaglana a Niebo w gębie to za mało!
:)))
Ile dokładnie kaszy ile wody/mleka????
tak jak jest napisane w przepisie, 1 szkl kaszy i 4 szkl mleka:)
Od jakigo wieku dziecka mozna podawac ksylitol?
podobno od 3 lat
KASZA JAGLANA NIE JEST DLA DIABETKÓW!!!!!!!!
Czy budyń, który wyjdzie z tego przepisu, po schłodzeniu (jak długo w lodówce?) nada się jako krem do ciasta wegańskiego? Dno chcę wyłożyć herbatnikami, i wyłożyć na nie schłodzony budyń jaglany 🙂
też robie ciasta z jaglanym kremem:) jesli to ma byc krem do przełożenia blatów, to budyń zmiksowałabym z jakimś tłuszczem (np. kokosowym, wegańskim masłem albo gęsta częścią mleczka kokosowego). A jesli to ma być taka zwarta masa do krojenia w cieśnie na zimno, to bez miksowania, na gorąco wylać na spód. można zmniejszyć ilośc mleka, żeby na pewno się ścięło.
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Jeszcze dopytam- czy awaryjnie można wykorzystać wodę zamiast mleka roślinnego?
można, choć z mlekiem smaczniejsze:) fajnie też wychodzi na mleczku kokosowym, tłusto i kremowo:)