DSC_1553

Chili z pieczoną dynią

  • 45 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • dynia hokkaido 1 sztuka
  • kukurydza 1 puszka
  • fasola czerwona 1 puszka
  • cebula 1 sztuka
  • papryczka chilli 1/2 - 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • natka pietruszki do posypania
  • olej do podsmażenia

Pieczona w całości dynia hokkaido z kukurydzą i czerwoną fasolą. Efektowne i wbrew pozorom proste i szybkie danie. Bez obierania i krojenia dyni;)

DSC_1553

Chili z pieczoną dynią

Wykonanie:

  1. Z dyni odcinam czapkę (jeżeli chcecie zrobić dwie porcje podane w dyni, przekrojcie na pół).
  2. Wydrążam pestki i zapiekam na papierze do pieczenia miąższem do góry około 30-40 min. w temp. 190 stopni.
  3. W międzyczasie na patelni podsmażam cebulę.
  4. Dodaję pokrojoną papryczkę chilli, czosnek, opłukaną fasolę i kukurydzę oraz przyprawy.
  5. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  6. Dynię wyjmuję z piekarnika i widelcem mieszam miąższ.
  7. Dodaję farsz i mieszam razem z miąższem.
  8. Posypuję pietruszką.
  9. Możecie zabielić śmietaną jaglaną lub z nerkowców albo podać z ryżem.

Smacznego!

DSC_1555

Chili z pieczoną dynią

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved