DSC_3893_2

Chleb bez mąki

  • 60 min
  • 10 składników
90%

Składniki:

  • płatki owsiane 1,5 szklanki
  • ziarna słonecznika 1 szklanka
  • pestki dyni 1/3 szklanki
  • siemię lniane 3/4 szklanki
  • migdały lub orzechy laskowe 1/2 szklanki
  • zmielone siemię lniane 10 łyżek
  • sól 1-2 łyżeczki
  • melasa z karobu/syrop klonowy/daktylowy/z agawy 1 łyżka
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • woda 1,5 szklanki

Chleb bez mąki, znany też jako chleb z ziaren, chleb czystoziarnisty albo chleb zmieniający życie;) Bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzebuje zakwasu ani drożdży. Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Możecie dodać nasiona chia, nasiona konopii, babki płesznik, kiełki albo ulubione bakalie.

DSC_3899_2

Chleb bez mąki

Wykonanie:

  1. W jednej misce mieszam suche składniki.
  2. W drugiej misce mieszam wodę, roztopiony olej kokosowy i syrop/melasę.
  3. Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam.
  4. Odstawiam na min. 2 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  6. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę, ugniatając dokładnie łyżką lub dłońmi (u mnie średnia keksówka ok 20 x 10 cm lub dwie dwa razy mniejsze – ja używam takich po „czystoziarnistym” ze sklepu).
  7. Chleb piekę około 50-60 minut w 180 stopniach.
  8. Delikatnie wyjmuję z formy razem z papierem i zostawiam do wystygnięcia (delikatnie zdejmuję papier).
  9. Kroję ostrym nożem do pieczywa dopiero, gdy całkiem wystygnie.
  10. Wypróbujcie z masłem z kaszy jaglanej (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_3893_2

Chleb bez mąki

DSC_3901_2

Chleb bez mąki

78 Komentarzy

  1. Chlebek mega pyszny! Następnego dnia jeszcze lepszy. Nie wiem tylko dlaczego troszkę mi się kruszył. Może zahwiałam lekko proporcjami.

  2. Właśnie, smak fantastyczny – ale niestety nie jestem w stanie go pokroić tak się kruszy, a w sumie w środku wilgotny. Spróbuję jeszcze raz, może wyjdzie:))

    • Myślę, że trzeba wyczuć piekarnik i znaleźć najlepszą temperaturę, czas i funkcję… Dla mnie to jest zawsze największe wyzwanie:)

    • Może też pokombinować ze studzeniem, np w papierze do pieczenie i lnianej torbie albo pod ściereczką, żeby był bardziej wilgotny?

  3. Zrobiłam już ten chlebek chyba z 10 razy. Jest przepyszny. Bardzo pożywny. Na stałe wchodzi do naszego jadłospisu. Dziękuję.

    Dorota Murawska 8 maja 2016 at 14:39 Reply
  4. Pyszności, dodałam mieszanki migdałów, fistaszków i nerkowca i czarnuszki – i tez jest bajeczny 😉

  5. Pingback: Chleb z płatków owsianych, bez glutenu – Dmucham w kaszę

  6. Na pewno jest bardzo zdrowy i smaczny tylko nie każdemu uda się go zjeść. W jaki sposób mają poradzić sobie osoby nie mające zębów? A proteza klei się do tego chleba i utrudnia jedzenie raniąc dziąsła. Skoro mam jeść zdrowy chlebek to nie mogę używać niezdrowego kleju do protez żeby się nie truć chemią.

  7. Pingback: Projekt Lepiej | Śniadanie mistrzów. Przepis na zdrowe śniadanie

  8. Czym moge zastapic orzechy i migdały oraz olej kokosowy( alergia) tak żeby konsystencja byla taka sama. Pozdrawiam

    • orzechy i migdały mozna powinac albo dodac zamiast nich suszone owoce, pestki, zboza, platki. Co do oleju kokosowego, to nie mam pomyslu, bo on troche scala cheb.. moze inny olej i maka ziemniaczana?

  9. Chlebek przepyszny! Rozpływa się w ustach, ale niestety nie jest zwarty i bardzo się kruszy. Co mogłabym dodać, żeby ulepszyć jego strukturę? :) z góry dziękuję za podpowiedź :)

    • hmm.. muszę w takim razie nad nim jeszcze popracować:) Spróbowałabym wiecej oleju kokosowego. Tylko, że przez to będzie bardziej kaloryczny.. Pomyślę.

  10. Bardzo mi się podoba i od dłuższego czasu chcę go upiec, ale czy w takiej temperaturze tłuszcz zawarty w ziarnach nie będzie przekształcał się w tłuszcze „trans”???

  11. 80% składników zmieliłam i juz sie nie kruszy . Następnym razem jeszcze sprubuje aby odstał juz uformowany może to pomoże jeszcze bardziej zespolić składniki .

  12. Wczoraj zrobiłam chlebek. Jest bardzo ale to bardzo smaczny. Nie kruszy sie. Dużo smaczniejszy niż chleb bezglutenowy z mąk gryczanej jaglanej i ryzowej, który też upieklam wczoraj wg swojego przepisu.

  13. Witam, zainspirował mnie ten przepis.
    Po upieczeniu chlebka nie wyciągnęłam z foremki żeby odparował :(.Był od spodu bardzo wilgotny. Odwróciłam go, ale nie wiem co dalej będzie, poczekam aż trochę przeschnie. Nie dałam siemienia lnianego w ogóle a zamiast oleju kokosowego dałam oliwę z oliwek. No i dorzuciłam żurawiny 1/6 szklanki. W smaku chleb jest jałowy, brakuje mu smaku i bardzo się kruszy przy krojeniu. Zobaczymy czy wyjdzie następnym razem, ograniczę składniki tylko do słonecznika, dyni i płatków owsianych -czy to dobry pomysł ?

    • ja bym jednak została przy oleju kokosowym i nie rezygnowała z siemienia, bo te składniki sklejają chlebek…

  14. witam robie go 2 raz ,,poprzednio zrobiłam z podwójnej porcji ,ale częśc składników zmieliłam ,inne np. płatki górskie owsiane ,dałam w połowie a drugą część uzupełniłam otrębami owsianymi ,pestki z dyni też częsciowo zmieliłam ,dodałam żurawinę Chleb się absolutnie nie kruszył ,mozna go było kroić na cieniutkie 2 lub 3mm kromki .Z podwójnej porcji miałam około 2,5kg chleba ,2 silikonowe keksówki .POZDRAWIAM nareszcie mam dla siebie idealny chleb

  15. Upiekłam z Biedronki kilkadziesiąt chlebków żaden się nie kruszył a ten porażka nie da się ukroić, już po wlaniu wody wiedziałam że tu jest coś nie tak, tam od razu twardnieje masa, może oni dodają tam jakąś chemię? a może dodać jajko?
    W Biedronce niestety nie ma już chlebków i muszę radzić sobie jakoś z tym sama a cukrzyca zobowiązuje

    • i wszystko według przepisu? a płatki owsiane świeże były? Bo po dodaniu wody faktycznie powinna robić się taka klucha…

    • Nawiązując do wpisu Małgosi ,,Ten chleb naprawdę mozna modyfikować ,ale oczywiście w granicach ja przyjełam taką zasadę ,ze piekę z podwójnej porcji i wtedy większość składników ,tych samych zastępuje zmielonymi ,np.płatki ,siemie ,słonecznik ,dynie ,orzechy ,ale nie na puder tylko tak na w połowie ,dodaje tez babke płesznik ,zurawine a ostano morele suszone pokrojone w paseczki ,dodawałam tez suszone pomidory .Przy niewielkich odstępstwach w proporcjach mnie wychodzi chleb naprawde swietny ,ten z morelami nawet zrobiłam ciut rzadki i też jest dobry i sie nie kruszy ,jest lepszy bo bardziej wilgotny .Ja przechowuje w lodówce ,zawiniety w pergamin ,jem go sama i starcza mi na tydzien Przysłała bym zdjecia ,ale tu niema jak wstawić chyba Najważnie4jsze to podejśc na luzie ,to tak jak z ciastem jak bardzo chcemy to zwykle wychodzi zakalec ,pozdrawiam

  16. Wspaniały przepis! Upiekłam go już drugi raz i nie mogę skończyć jeść na jednej kromce :-) Najbardziej lubię jego chrupiące brzegi. Jest mega ziarenkowy i można samemu pokombinować ze składnikami. Dziś dałam mniej siemienia (zabrakło) a więcej słonecznika. Pychotka :-)

  17. Zrobiłem ten chleb na Wigilię. Wszystko robiłem dokładnie tak jak w przepisie. Niestety nie wyszedł. Rozsypuje się, wygląda jak musli. Owszem jest bardzo smaczny ale można go jeść jedynie łyżką. Brakuje jakiegoś składnika który by to wszystko scalił.

  18. Witam słyszałam o tym chlebku bardzo dużo pozytywnych opinii i mam ochotę go jutro upiec. Chciałam poradzić pani Edycie że płatki owsiane można zastąpić płatkami owsianymi bezglutenowymi . Dziwne ale ponoć są w Tesco.

  19. Czy można pominąć platki owsiane ? Jestem na detoksie bezcukrowym i bardzo brakuje mi chlebka a ten staje się idealnym kandydatem. Dziękuję za odpowiedź :)

  20. Dziwi mnie fakt,że w składzie brakuje sody czy proszku do pieczenia.. W jaki sposób ma on urosnąć? Ja dodałam łyżeczkę sody,a i tak po 1,5h w piekarniku stoi w miejscu :(

      • Hej Kasia, siemię poprawia konsystencję chleba. Poza tym, z tego co wiem, namoczone jest częściowo trawione i chyba obniża IG chleba? Poprawcie mnie, jeśli się mylę:)

        • Dodaj więcej wody i dwa jajka. :-) ja dodaje zamiar zmielonego siemienia błonnik witalny ( babka plesznik i jajowata).

  21. Nieraz już na takich wypiekach ukruszyłem zęby. Czy ktoś wie dlaczego tak jest i jak temu ewentualnie zapobiec?

  22. Witam. Czy można odjąć orzechy? Czy da się go upiec w automacie do chleba ? Czy te syropy wymienione to wszystkie dać czy to są do wyboru? Melasa lub syrop ? Pozdrawiam

    • Może być bez orzechów. Możesz dodać zamiast nich rodzynki, suszone owoce, albo pominąć. W automacie nie próbowałam, bo nie mam, więc nie podpowiem:( A syropy są do wyboru:)

  23. Chleb smakuje jak Delicja… Pycha! Krok się bardzo ładnie. W obawie przed ewentualnym kruszeniem się chleba dozylam 1 jajko, użyłam tylko siemienia grubomielonego, bo tylko takie miałam, wsypalam 1łyżkę chia. Mój chleb lezakowal przez ok. 7 godz. w foremce przed upieczeniem. Mielone siemie i chia i jajko działają zlepiajaco podobnie jak dodatki wymienione w przepisie. Myślę że w razie problemów ze zwartą formą warto je dokładać.

  24. Zrobiłam go dziś niestety nie podszedł mi zupełnie jego smak.. jest za tłusty jak dla mnie..czy mogę to jakoś uratować….np na musli do jogurtu.. czy dodać banana i uformować ciasteczka.. szkoda żeby tyle dobroci wyglądało w koszu..

  25. Genialna strona! Mnóstwo pomysłowych przepisów, a do tego prostych. Tego właśnie potrzebowałam. Oby tak dalej! A chlebek wygląda świetnie.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved