Chleb bez mąki

  • 60 min
  • 10 składników
87%

Składniki:

  • płatki owsiane 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • ziarna słonecznika 1 szklanka (250 ml)
  • pestki dyni 1/3 szklanki
  • siemię lniane 3/4 szklanki
  • migdały lub orzechy laskowe 1/2 szklanki
  • zmielone siemię lniane 10 łyżek
  • sól 1-2 łyżeczki
  • melasa z karobu/syrop klonowy/daktylowy/z agawy 1 łyżka
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • woda 1,5 szklanki (po 250 ml)

Chleb bez mąki, znany też jako chleb z ziaren, chleb czystoziarnisty albo chleb zmieniający życie;) Bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzebuje zakwasu ani drożdży. Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Możecie dodać nasiona chia, nasiona konopii, babki płesznik, kiełki albo ulubione bakalie.

DSC_3899_2

Chleb bez mąki

Wykonanie:

  1. W jednej misce mieszam suche składniki.
  2. W drugiej misce mieszam wodę, roztopiony olej kokosowy i syrop/melasę.
  3. Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam.
  4. Odstawiam na min. 2 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  6. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę, ugniatając dokładnie łyżką lub dłońmi (u mnie średnia keksówka ok 20 x 10 cm lub dwie dwa razy mniejsze – ja używam takich po „czystoziarnistym” ze sklepu).
  7. Chleb piekę około 50-60 minut w 180 stopniach.
  8. Delikatnie wyjmuję z formy razem z papierem i zostawiam do wystygnięcia (delikatnie zdejmuję papier).
  9. Kroję ostrym nożem do pieczywa dopiero, gdy całkiem wystygnie.
  10. Wypróbujcie z masłem z kaszy jaglanej (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_3901_2

Chleb bez mąki

147 komentarzy

  1. Chlebek mega pyszny! Następnego dnia jeszcze lepszy. Nie wiem tylko dlaczego troszkę mi się kruszył. Może zahwiałam lekko proporcjami.

        • Chlebek jest fantastyczny. Na stałe zagościł w mojej kuchni. Obliczyłam wartość energetyczną (100g.): 334 kcal/ 15 g białko / 16,5 g węglowodany / 21,5 g tłuszcz

          • Dziwne obliczenia, u mnie wyszło blisko 500 kcal / 100 gr przy czym jedna kromka w założeniu podziału chlebka na 10 sztuk ma 54 gr i 294 kcal. Super sprawa, ale u mojej żony (drobnej postury) 2 kromki z dodatkiem to ponad 60% dziennego zapotrzebowania. Polecam, ale tylko na Święta 🙂

          • Robiłam chlebek pierwszy raz, odmierza łam składniki dokładnie i wszystko dokładnie wg przepisu. Niestety nie można go ukrócić. Kruszy się strasznie i wręcz rozpada. Ostatnio robiłam z innego przepisu i żałuję że nie zapisałam bo jednak był lepszy. Wydaje mi się też że oleju kokosowego jest za dużo.

  2. Właśnie, smak fantastyczny – ale niestety nie jestem w stanie go pokroić tak się kruszy, a w sumie w środku wilgotny. Spróbuję jeszcze raz, może wyjdzie:))

    • Myślę, że trzeba wyczuć piekarnik i znaleźć najlepszą temperaturę, czas i funkcję… Dla mnie to jest zawsze największe wyzwanie:)

    • Może też pokombinować ze studzeniem, np w papierze do pieczenie i lnianej torbie albo pod ściereczką, żeby był bardziej wilgotny?

    • Zeby sie nie kruszyl daj troche wiecej owsianej maki wymieszanej z woda – zastapi jakby jajko. Lub len zmielony tez sklei jak jajko.
      Zrobiłam tak i już mi się nie kruszy 🙂

  3. Zrobiłam już ten chlebek chyba z 10 razy. Jest przepyszny. Bardzo pożywny. Na stałe wchodzi do naszego jadłospisu. Dziękuję.

    Dorota Murawska 8 maja 2016 at 14:39 Reply
    • Ja daje więcej wody, miele lekko płatki owsiane jeśli to nie błyskawiczne i obowiązkowo zmielone siemię, wówczas się nie rozpada i nie kruszy. Czasem piekę też dwa płaskie placki i takie małe kromeczki można grubiej pokroić. Polecam dodać czarnuszkę albo kminek. Świetny przepis.

  4. Pyszności, dodałam mieszanki migdałów, fistaszków i nerkowca i czarnuszki – i tez jest bajeczny 😉

  5. Pingback: Chleb z płatków owsianych, bez glutenu – Dmucham w kaszę

  6. Na pewno jest bardzo zdrowy i smaczny tylko nie każdemu uda się go zjeść. W jaki sposób mają poradzić sobie osoby nie mające zębów? A proteza klei się do tego chleba i utrudnia jedzenie raniąc dziąsła. Skoro mam jeść zdrowy chlebek to nie mogę używać niezdrowego kleju do protez żeby się nie truć chemią.

  7. Pingback: Projekt Lepiej | Śniadanie mistrzów. Przepis na zdrowe śniadanie

  8. Czym moge zastapic orzechy i migdały oraz olej kokosowy( alergia) tak żeby konsystencja byla taka sama. Pozdrawiam

    • orzechy i migdały mozna powinac albo dodac zamiast nich suszone owoce, pestki, zboza, platki. Co do oleju kokosowego, to nie mam pomyslu, bo on troche scala cheb.. moze inny olej i maka ziemniaczana?

  9. Chlebek przepyszny! Rozpływa się w ustach, ale niestety nie jest zwarty i bardzo się kruszy. Co mogłabym dodać, żeby ulepszyć jego strukturę? 🙂 z góry dziękuję za podpowiedź 🙂

    • hmm.. muszę w takim razie nad nim jeszcze popracować:) Spróbowałabym wiecej oleju kokosowego. Tylko, że przez to będzie bardziej kaloryczny.. Pomyślę.

  10. Bardzo mi się podoba i od dłuższego czasu chcę go upiec, ale czy w takiej temperaturze tłuszcz zawarty w ziarnach nie będzie przekształcał się w tłuszcze „trans”???

  11. 80% składników zmieliłam i juz sie nie kruszy . Następnym razem jeszcze sprubuje aby odstał juz uformowany może to pomoże jeszcze bardziej zespolić składniki .

  12. Wczoraj zrobiłam chlebek. Jest bardzo ale to bardzo smaczny. Nie kruszy sie. Dużo smaczniejszy niż chleb bezglutenowy z mąk gryczanej jaglanej i ryzowej, który też upieklam wczoraj wg swojego przepisu.

  13. Witam, zainspirował mnie ten przepis.
    Po upieczeniu chlebka nie wyciągnęłam z foremki żeby odparował :(.Był od spodu bardzo wilgotny. Odwróciłam go, ale nie wiem co dalej będzie, poczekam aż trochę przeschnie. Nie dałam siemienia lnianego w ogóle a zamiast oleju kokosowego dałam oliwę z oliwek. No i dorzuciłam żurawiny 1/6 szklanki. W smaku chleb jest jałowy, brakuje mu smaku i bardzo się kruszy przy krojeniu. Zobaczymy czy wyjdzie następnym razem, ograniczę składniki tylko do słonecznika, dyni i płatków owsianych -czy to dobry pomysł ?

    • ja bym jednak została przy oleju kokosowym i nie rezygnowała z siemienia, bo te składniki sklejają chlebek…

  14. witam robie go 2 raz ,,poprzednio zrobiłam z podwójnej porcji ,ale częśc składników zmieliłam ,inne np. płatki górskie owsiane ,dałam w połowie a drugą część uzupełniłam otrębami owsianymi ,pestki z dyni też częsciowo zmieliłam ,dodałam żurawinę Chleb się absolutnie nie kruszył ,mozna go było kroić na cieniutkie 2 lub 3mm kromki .Z podwójnej porcji miałam około 2,5kg chleba ,2 silikonowe keksówki .POZDRAWIAM nareszcie mam dla siebie idealny chleb

  15. Upiekłam z Biedronki kilkadziesiąt chlebków żaden się nie kruszył a ten porażka nie da się ukroić, już po wlaniu wody wiedziałam że tu jest coś nie tak, tam od razu twardnieje masa, może oni dodają tam jakąś chemię? a może dodać jajko?
    W Biedronce niestety nie ma już chlebków i muszę radzić sobie jakoś z tym sama a cukrzyca zobowiązuje

    • i wszystko według przepisu? a płatki owsiane świeże były? Bo po dodaniu wody faktycznie powinna robić się taka klucha…

    • Nawiązując do wpisu Małgosi ,,Ten chleb naprawdę mozna modyfikować ,ale oczywiście w granicach ja przyjełam taką zasadę ,ze piekę z podwójnej porcji i wtedy większość składników ,tych samych zastępuje zmielonymi ,np.płatki ,siemie ,słonecznik ,dynie ,orzechy ,ale nie na puder tylko tak na w połowie ,dodaje tez babke płesznik ,zurawine a ostano morele suszone pokrojone w paseczki ,dodawałam tez suszone pomidory .Przy niewielkich odstępstwach w proporcjach mnie wychodzi chleb naprawde swietny ,ten z morelami nawet zrobiłam ciut rzadki i też jest dobry i sie nie kruszy ,jest lepszy bo bardziej wilgotny .Ja przechowuje w lodówce ,zawiniety w pergamin ,jem go sama i starcza mi na tydzien Przysłała bym zdjecia ,ale tu niema jak wstawić chyba Najważnie4jsze to podejśc na luzie ,to tak jak z ciastem jak bardzo chcemy to zwykle wychodzi zakalec ,pozdrawiam

  16. Wspaniały przepis! Upiekłam go już drugi raz i nie mogę skończyć jeść na jednej kromce 🙂 Najbardziej lubię jego chrupiące brzegi. Jest mega ziarenkowy i można samemu pokombinować ze składnikami. Dziś dałam mniej siemienia (zabrakło) a więcej słonecznika. Pychotka 🙂

  17. Zrobiłem ten chleb na Wigilię. Wszystko robiłem dokładnie tak jak w przepisie. Niestety nie wyszedł. Rozsypuje się, wygląda jak musli. Owszem jest bardzo smaczny ale można go jeść jedynie łyżką. Brakuje jakiegoś składnika który by to wszystko scalił.

  18. Witam słyszałam o tym chlebku bardzo dużo pozytywnych opinii i mam ochotę go jutro upiec. Chciałam poradzić pani Edycie że płatki owsiane można zastąpić płatkami owsianymi bezglutenowymi . Dziwne ale ponoć są w Tesco.

  19. Czy można pominąć platki owsiane ? Jestem na detoksie bezcukrowym i bardzo brakuje mi chlebka a ten staje się idealnym kandydatem. Dziękuję za odpowiedź 🙂

  20. Dziwi mnie fakt,że w składzie brakuje sody czy proszku do pieczenia.. W jaki sposób ma on urosnąć? Ja dodałam łyżeczkę sody,a i tak po 1,5h w piekarniku stoi w miejscu 🙁

      • Hej Kasia, siemię poprawia konsystencję chleba. Poza tym, z tego co wiem, namoczone jest częściowo trawione i chyba obniża IG chleba? Poprawcie mnie, jeśli się mylę:)

        • Dodaj więcej wody i dwa jajka. 🙂 ja dodaje zamiar zmielonego siemienia błonnik witalny ( babka plesznik i jajowata).

  21. Nieraz już na takich wypiekach ukruszyłem zęby. Czy ktoś wie dlaczego tak jest i jak temu ewentualnie zapobiec?

  22. Witam. Czy można odjąć orzechy? Czy da się go upiec w automacie do chleba ? Czy te syropy wymienione to wszystkie dać czy to są do wyboru? Melasa lub syrop ? Pozdrawiam

    • Może być bez orzechów. Możesz dodać zamiast nich rodzynki, suszone owoce, albo pominąć. W automacie nie próbowałam, bo nie mam, więc nie podpowiem:( A syropy są do wyboru:)

  23. Chleb smakuje jak Delicja… Pycha! Krok się bardzo ładnie. W obawie przed ewentualnym kruszeniem się chleba dozylam 1 jajko, użyłam tylko siemienia grubomielonego, bo tylko takie miałam, wsypalam 1łyżkę chia. Mój chleb lezakowal przez ok. 7 godz. w foremce przed upieczeniem. Mielone siemie i chia i jajko działają zlepiajaco podobnie jak dodatki wymienione w przepisie. Myślę że w razie problemów ze zwartą formą warto je dokładać.

  24. Zrobiłam go dziś niestety nie podszedł mi zupełnie jego smak.. jest za tłusty jak dla mnie..czy mogę to jakoś uratować….np na musli do jogurtu.. czy dodać banana i uformować ciasteczka.. szkoda żeby tyle dobroci wyglądało w koszu..

  25. Genialna strona! Mnóstwo pomysłowych przepisów, a do tego prostych. Tego właśnie potrzebowałam. Oby tak dalej! A chlebek wygląda świetnie.

  26. Udało się 🙂 chlebek wyszedł pyszny! ale musiałam go dużo dłużej trzymać w piekarniku niż 60 min i itak nie jest z wierzchu taki spieczony. Byc może dlatego, że mam większą blaszkę i wystawała mi sporo ponad chlebek? ale nie rozpada sie i to najwazniejsze. Pychota!!!

  27. Chleb Sie rozpada i kruszy.Jest tez za tlusty.Trzeba wycierac kapiacy olej kokosowy..
    Nastepny zmodyfikuje troche.W smaku b.dobry.

  28. Bylam bardzo pozytywnie nastawiona do tego przepisu; przeczytalam wszystkie komentarze i postanowilam polowe skladnikow zmielic. W smaku jest pyszny, ale jest za mokry. Z zewnatrz sie kruszy. Smak jest na prawde super ale wydaje mi sie, ze potrzebuje czegos extra do sklejenia i moze trszke dluzszego pieczenia. Posypalam go nasionami Nigella. Yummy!

  29. Tak myslalam, jednak lepsza kromka tekiego chlebka niz z bialej maki. Ja robie z tej masy chlebki typu Wasa, dodaje jeszcze inne ziarna, ktore akurat mam, sezam bialy, czarny, czarnuszke itp. Pomijam olej kokosowy calkowicie, za pierwszym razem gdy robilam dodalam tylko 1 lyzke, teraz wogole nie dodaje. Rozkladam wszystko na duzej formie, tej z piekarnika, odrazu dziele na male kawalki i pieke tak samo. Pyszne i kazdy kawalek chrupie. Sprobujcie, polecam 😉

  30. Witam wczoraj robiłam chlebek. Po przeczytaniu komentarzy postanowiłam, że dodam 5łyżek kokosowego oleju i 4łyżki syropu z agawy oraz tylko 1łyżeczkę soli no i upiekłam w blaszcze troszkę szerszej i dłuższej jak 2 keksowki, ale mniejszej niż na duże ciasto. Nieczego nie mieliłam dodałam też orzechy włoskie i nerkowce wyszedł super napewno nie za gruby, raczej kroję go jak kawałek ciasta i wtedy wzdłuż na pół jak bułkę i jest idealny na cienką kanapkę 😀

  31. Hej, upiekłam chleb e sobotę (5 maja) miałam go na tydzień. Zamiast oleju kokosowego dałam zwykły rzepakowy bo nie miałam. I dodałam nasiona chia. Na początku się kruszył bo jedliśmy ciepły – pychotka, w następne dni minimalnie. Dzisiaj piekę kolejny.
    Zastanawia mnie ile kcal może mieć 100g

  32. Mam zamiar zrobić ten chlebek i myślę, że aby zapobiec kruszeniu się chleba, należy użyć podanej ilości gorącej wody i zaparzyć nią siemię lniane mielone. Powstanie wtedy kleik, który po ostudzeniu będzie można dodać do mieszanki. Poza tym można dodać rozgniecionego banana, który również sklei całość i nie będzie potrzeby mielić ziaren. Poza tym odrobina mąki bezglutenowej np skrobi z tapioki powinna do końca załatwić sprawę kruszenia. Ja tak robię ciasteczka owsiane z płatków i bakalii i daje radę. Polecam spróbować.

  33. Chlebek jest super. Za pierwszym razem rzeczywiście się kruszył, pomimo zaparzenia siemienia. Za drugim razem dodałam do suchej mieszanki łyżkę skrobi z tapioki, która fajnie skleiła chleb. Jednak polecam zaparzanie siemienia, dzięki czemu można od razu po wymieszaniu składników i wyłożeniu w foremce wrzucać do pieca 😉

    • Ja piekę w takich małych keksówkach po kupnym chlebie czystoziarnistym albo w jednej tak ok. 2 razy większej. Tak żeby masa sięgała na ok. 2/3 formy.

  34. Skusiłam się na ten przepis, jednak chlebek nie wyszedł , przy krojeniu ( wyjęłam wcześniej z foremki żeby odparował) zaczął się rozpadać , można było tylko łyżką jeść. Czy jest jakiś sposób żeby wszystkie składniki trzymały się razem i chlebek nie rozpadał? Czy po wymieszaniu masa powinna być zbita ? Proszę o podpowiedz gdyż chcę zrobić drugie podejście.

    • Nie wiem dlaczego niektórym się rozsypuje:( Zerknij na komentarze, różne osoby mają różne sposoby, żeby temu zapobiec…

  35. Chlebek pyszniutki 😀zrobilam tak jak w przepisie i wcale się nie rozpada. Trzeba bardzo mocno docisnąć i kroić ostrym nożem. Polecam.

    • Na pewno Snickers jest mniej kaloryczny ;-D Zresztą tu jedną kromką się najesz, a nie jak dmuchanym, pustym, bezwitaminowym, alergizującym pseudochebem mrożonym głęboko z marketu, gdzie trzeba zjeść 3-5 kawałków by poczuć coś w żołądku

  36. Chlebek pyszny ale się trochę kruszy. Zrobiłam więc go w formie placka na dużej blaszce z piekarnika. Pycha. Spieczony z dwóch stron i nic się nie rozpada.i tak zamiast dwóch piętek mam każda kromkę przypieczona. Polecam 🙂

  37. Aby chleb się nie kruszył trzeba dodać koniecznie 4 łyżki babki płesznik ( łusek zmielonych ), które zlepiają chleb. Po pół godzinie pieczenia należy wyjąć chleb z foremki na papier i piec jeszcze 20-30 minut.

    Magdalena Kwiatkowski 14 sierpnia 2019 at 22:20 Reply
  38. Nie jestem specjalistką w pieczeniu, ale chleb wychodzi doskonaly. Kroję jedynie orzechy laskowe. Zalewam suche składniki mieszanką ciepłej wody z olejem i syropem z agawy. Nie kruszy się.

  39. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i chleb wyszedł idealny😁 nie kruszy się i jest pyszny 😁

  40. Fajny chlebek! Dziękuję za przepis, ale mam pytanie: czy zalewamy ziarna gorącą wodą zmieszaną z olejem kokosowym i słodem? Bo po 2 godzinach robi się taka konsystencja cementu, w przepisie nie ma mowy o temperaturze wody, czy to istotne?

  41. Na pewno Snickers jest mniej kaloryczny ;-D Zresztą tu jedną kromką się najesz, a nie jak dmuchanym, pustym, bezwitaminowym, alergizującym pseudochebem mrożonym głęboko z marketu, gdzie trzeba zjeść 3-5 kawałków by poczuć coś w żołądku

  42. Hej, zrobiłam wczoraj chleb ale bardzo się pokruszył i wyszedł jak skała. Mam pytanie bo dwa razy jest w przepisie siemie lniane – ile go trzeba de facto dodać ? Piekłam 180 stopni to na zew się kruszł a w środku był niedopieczony. Jak inaczej jeszcze próbowałyście? Mam też pytanie, czy migdały i pestki mam jakoś zmielić czy dodawać w całości? Dziękuję, Marta

    • hej, siemię jest dwa razy, bo dodajemy całe i zmielone, tak jak jest w składnikach. Ja daję w całości, ale niektórzy mielą – podobno wtedy mniej się kruszy. Możesz poczytać w komentarzach, jakie różne patenty są na niego;)

  43. Dodałem 2 jajka oraz mąkę owsiana ale chlebek nadal się trochę kruszy. Ma ktoś pomysł co można byłoby zmienić dodać aby się nie kruszył?

Skomentuj