Chutney z rabarbaru

  • 30 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • rabarbar ok. 4 łodygi
  • cebula 1 sztuka
  • olej 2 łyżki
  • sos sojowy 2-3 łyżki
  • melasa z karobu 2-3 łyżki
  • ocet winny 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • chilli 1/2 łyżeczki

Słodko-kwaśny wytrawny sos rabarbarowy z melasą z karobu i octem winnym. Do wege pasztetów, kotletów, burgerów i do grilla.

DSC_1863_2

Chutney z rabarbaru

Wykonanie:

  1. Rabarbar myję, obieram, kroję i wrzuca do małego garnka.
  2. Podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem, aż zmięknie (ok. 20-30 minut).
  3. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę. Dodaję ugotowany rabarbar, gałkę muszkatołową, melasę, sos sojowy i ocet winny.
  4. Sos możecie zblendować, jeśli wolicie gładszą konsystencję.

Smacznego!

DSC_1880_2

Chutney z rabarbaru

DSC_1872_2

Chutney z rabarbaru

DSC_1862_2

Chutney z rabarbaru

 

4 komentarze

Skomentuj