dsc_5014_2

Ciasteczka tropikalne

  • 20 min
  • 10 składników
71%

Składniki:

  • dojrzały banan 1 sztuka
  • sok ananasowy lub pomarańczowy 1/3 szklanki
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • imbir w proszku 1/2 łyżeczki
  • cukier/ksylitol/erytrol 4 łyżki
  • mąka ryżowa ok. 1,5 szklanki
  • wiórki kokosowe 1/2 szklanki
  • kaszka kukurydziana (lub manna) 1/3 szklanki
  • sezam 2 łyżki

Tropikalne ciastka bezglutenowe. Z mąki ryżowej, z wiórkami kokosowymi, sokiem ananasowym, z dodatkiem imbiru, kurkumy i sezamu.

dsc_5014_2

Ciasteczka tropikalne

Wykonanie:

  1. Banana blenduję z sokiem, ksylitolem, kurkumą i imbirem.
  2. Przekładam do miski, dodaję olej, wiórki, sezam, kaszkę i mąkę (tyle, żeby powstało plastyczne ciasto).
  3. Lepię ciastka (ja użyłam foremek do ciastoliny;).
  4. Kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i piekę około 15 min. w 180 stopniach.
  5. (Z podanych składników wyszło mi 20 ciasteczek).

Smacznego!

dsc_4995_2

Ciasteczka tropikalne

dsc_4986_2

Ciasteczka tropikalne

dsc_4981_2

3 Komentarzy

  1. Nie udały się, były bardzo smaczne ale strasznie twarde :(
    Ile gram ma Wasza „szklanka” i „pół szklanki” ? Podejrzewam, że moje szklanki są za duże dlatego nie wyszły te ciasteczka.
    Chcę spróbować zrobić je jeszcze raz :)

    • Może piecz je trochę krócej? Możesz też zamiast soku dodać więcej oleju, powinny być wtedy bardziej kruche. Dla aromatu możesz dać skórkę startą z pomarańczy. Szklanka u mnie to 250 ml.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved