Ciasto milionera bez pieczenia

  • 15 min
  • 5 składników
95%

Składniki:

  • płatki owsiane 2 szklanki (po 250 ml)
  • daktyle 2 szklanki (po 250 ml)
  • masło orzechowe 5 łyżek
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • olej kokosowy 3 czubate łyżki

Znacie ciasto millionaires’ shortbread lub inaczej caramel shortbread? To przepyszne szkockie ciasto składające się z trzech warstw: kruchego ciasta, karmelu i czekolady. Ostatnio jadłam je w kawiarni w wersji wegańskiej, bezcukrowej i surowej. Pomyślałam wtedy, że też koniecznie muszę zrobić swoją wersję, w której kalorie, nie będą tak puste jak w oryginale;)

DSC_1487_2

Ciasto milionera bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Daktyle wsypuję do dwóch szklanek, zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny.
  2. Po tym czasie wodę, w której moczyły się daktyle zlewam do innego naczynia.
  3. Płatki owsiane prażę na suchej patelni, aż się zarumienią, mieszając od czasu do czasu.
  4. Uprażone płatki wsypuję do malaksera, dodaję 3 czubate łyżki oleju kokosowego, 6 łyżek wody, w której moczyły się daktyle i blenduję. Powinna powstać plastyczna masa. W razie konieczności dodaję jeszcze trochę wody od daktyli.
  5. Masą wykładam formę wyłożona papierem do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm) i wstawiam do lodówki na 15 minut, żeby spód stwardniał.
  6. Daktyle przekładam do malaksera, dodaję masło orzechowe i blenduję razem. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, dodaję trochę wody, w której moczyły się daktyle i blenduje ponownie.
  7. Powstały karmel wykładam na owsiany spód i wstawiam do lodówki.
  8. Czekoladę łamię na kostki, umieszczam w garnuszku, dodaję kilka łyżek wody, w której moczyły się daktyle (ew. mleka roślinnego) i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  9. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto i wstawiam do lodówki.
  10. Kroję, gdy ciasto stwardnieje.

Smacznego!

DSC_1493_2

Ciasto milionera bez pieczenia

DSC_1538_2

Ciasto milionera bez pieczenia

DSC_1535_2

Ciasto milionera bez pieczenia

13 komentarzy

  1. To taki bardziej flapjack niż shortbread chyba:) W każdym razie musi być pyszny i zapisuję ten przepis:)

  2. Ja dodalam jeszcze troche cynamonu do spodu i troche soku z cytryny do pasty
    z daktyli. Dzieki temu jest mniej mdla. Ale generalnie ciastko jest super.

  3. Kocham to ciasto w oryginalnej wersji i chętnie wyprobowałabym ten przepis.
    Ale…czym zastąpić daktyle i masło orzechowe?? mój synek jest uczulony na orzechy i owoce pestkowe – daktyle odpadają… generalnie załamka bo to podstawa wielu zdrowych przepisów… moze rodzynki zamiast daktyli? Ale masło orzechowe? To juz nie mam pojęcia…

    • rodzynki lub inne suszone owoce jak najbardziej. A pasta tahini z sezamu zamiast masła orzechowego? Wówczas smak będzie chałwowy. czy sezam tez odpada? Albo masło z pestek słonecznika?

Skomentuj