Ciasto SNICKERS

  • 40 min
  • 6 składników
87%

Składniki:

  • daktyle suszone 1 szklanka (250 ml)
  • orzeszki ziemne solone 1,5 szklanki
  • kasza jaglana 1/2 szklanki (125 ml)
  • mleko roślinne (naturalne lub waniliowe) 1,5 szklanki (375 ml)
  • dowolny syrop (daktylowy, klonowy, z agawy, melasa z karobu) kilka łyżek
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Ciasto-baton. Słodkie, choć bez dodatku cukru. Na szczęście za tą dawką energii idzie dawka wartości odżywczych:) Na imprezę urodzinową nie tylko dla dzieci albo jako energetyczna przekąska po treningu.

DSC_78131

Ciasto Snickers

Wykonanie:

  1. Daktyle podgrzewam na parze przez kilka minut (żeby zmiękły).
  2. Blenduję razem z 1 szklanką orzeszków i powstałą masą wykładam formę (u mnie 22 x 22 cm), przyciskając palcami.
  3. Kaszę bardzo dokładnie przepłukuję wodą i gotuję w mleku do miękkości (ok 20 minut), aż kasza wchłonie płyn. Jeżeli lubisz bardzo słodkie desery, kaszę możesz dosłodzić (np. syropem daktylowym, przepis tutaj).
  4. Blenduję kaszę dokładnie i powstałą masę wykładam na pierwszą warstwę.
  5. Posypuję pozostałymi orzeszkami, lekko je dociskam i polewam syropem.
  6. Czekoladę roztapiam w kilku łyżeczkach wody lub mleka roślinnego. Roztopioną czekoladą polewam ciasto i wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.

Smacznego!

DSC_78171

Ciasto Snickers

DSC_78231

Ciasto Snickers

47 komentarzy

  1. genialne! tylko, czy można syrop z agawy/daktylowy zamienić czymś innym? nie mam takich rzeczy, a cenowo też są wypasione :p

    • Kalina, można polać np. sztucznym miodem albo syropem klonowym. Możesz też kilka daktyli zalać wodą i jak zmiękną, razem z tą wodą zmiksować, będzie syrop daktylowy:) A może spróbować cukrem trzcinowym roztopionym w niewielkiej ilości wody?

  2. Nigdy sztucznym miodem! Przecież to sam cukier, tylko ze z syropem glukozowym i
    przez to jest gęsty jak miod. Sztuczny miod to poprstu cukier w innej postaci, cena takiego sztucznego to około 3 złote, a naturalnego około 15, ja uwielbiam wielokwiatowy, mniam i samo zdrowie

  3. jak podgrzewać daktyle na parze? Jak to się robi? Przepraszam, ale jestem tu nowa i od niedawna zainteresowałam się gotowaniem i przyrządzaniem takich przysmaków 🙂

    • Ja wrzucam do parowaru na kilka minut. Można też zalać wrzątkiem, ale trzeba wtedy dobrze odcisnąć wodę, żeby spód się nie rozjechał. A jak masz dobry blender, to zmieli daktyle bez parowania.

  4. To ciasto ro ok 3000 Kcal!!!!!
    Koszmar. A z tak zwanych „wartości odżywczych” mamy przede wszystkim cukier : 334,1 g !!!!!, 134,8 g tłuszczu i zaledwie 72 g białka. No gratuluję dobrego samopoczucia. Bo rozumiem, że można jeść cukier nawet łyżeczką prosto z cukierniczki ale dorabianie do tego ideologii jest bez sensu.

    • Hm… kasza jaglana, daktyle, orzeszki ziemne, gorzka czekolada… to chyba jednak zdrowszy skład niż batona Snickers;)

        • Ja tam dietetyczką nie jestem, ale w moich kategoriach zdrowego odżywiania składniki są zdrowe, aczkolwiek nie należę do żywieniowych hardkorowców;)

  5. Ta biała masa w cieście na zdjęciu to zblendowana kasza? Wygląda niewiarygodnie biało – jak serek.
    Przepis brwmi super – z przyjemnością wypróbuję 🙂

  6. Snikers jest pyszny . Ja dałam orzeszki ziemne nie solone tylko dosypałam do nich szczyptę soli. Przepis godny polecenia szybko się robi .

    • Bardzo się cieszę, że smakuje:) My chwilowo jesteśmy na odwyku od snikersowych deserów, bo za szybko znikają;)

  7. Ciasto w lodówce 🙂 Zmniejszyłam ilość orzeszków ziemnych bo to bomba kaloryczna – dałam ich 80g do daktyli i 20g na kaszę 🙂 Kaszę słodziłam tylko 1 cukrem wanilinowym i blendowałam z łyżką oleju kokosowego ok 20g. Jeśli chodzi o kaloryczność wyszło mi 222kcal w 100g 🙂 Pzdr! I dzięki za inspirację!

  8. Czyli ile kalorii bedzie, mniej wiecej, w jednym kawalku jak na zdjeciu, ile bialka a ile węgli? Pozdrawiam, wyglada pysznie 🙂

  9. Czyli ile kalorii bedzie, mniej wiecej, w jednym kawalku jak na zdjeciu, ile bialka a ile węgli? Pozdrawiam, wyglada pysznie 🙂

  10. Jest pyszne ale mi się rozwala te Ciasto. Nie dam rady jego pokroić jak na zdjęciu. Przecież orzechy i Daktyle są sypkie po zblederowaniu z orzechami i to się rozwala. A na zdjęciu widać też że na kasze jaglana jest położona jakas masa brązowa (co to?) a później czekolada.

    • Hej ta brązowa masa to syrop daktylowy (na tym zdjęciu miałam chyba akurat gotowy, ale zazwyczaj po prostu blenduję namoczone daktyle z wodą)A czym blendujesz orzechy i daktyle? mi zawsze po zblendowaniu wychodzi taka masa jak plastelina, która po schłodzeniu idealnie się kroi…

  11. Jesli ktos chce sie odchudzać to lepiej niech nie szuka żadnych przepisów na desery! Wazna jest w tym przepisie jakość składników i nie widzę tu nic nie zdrowego. Takze komentarz p. Ewy jest zupełnie bezsensu. Mój deser czeka w lodowce 🙂

  12. ja zamiast kupnej gorzkiej czekolady robie swoja wlasna, bez cukru: w kapieli wodnej roztapiam lyzke oleju kokosowego dodaje do niego lyzeczke ksylitolu, lyzke kakao naturalnego i lyzeczke mleka roślinnego, mieszam i gotowe, można polewac!

  13. Ja wolę zjeść i iść pobiegać ,niż nie biegać ale też i nie jeść!!!!! Więc nie będę liczyła kalorii i dla mnie jak i dla autorki jest zdrowo i tyle.Wszystko co zrobimy same w domy zawsze wygra ze sklepowym towarem.Serdecznie pozdrawiam i jutro zagości u nas snikers.Pa

  14. Deser przepyszny, bardzo dobry, ale niestety nie ma zwartej konsystencji. Jest bardzo ” rozlazły ” mimo już kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce.

    • Hej, a która warstwa jest rozlazła? Jak nie masz mocnego blendera albo malaksera i spód nie jest odpowiednio ścisły, to można dodać czubatą łyżkę oleju kokosowego. A jeśli chodzi o masę jaglaną, to kasza musi wchłonąć płyn i być dobrze ugotowana (już to dopisałam w przepisie) no i dobrze zblendowana… Można też zmniejszyć ilość płynu, ciasto będzie wtedy bardziej zwarte (mniej delikatne), ale będzie łatwiej się kroić.

  15. U mnie super . Właśnie zrobiłam. Deser pyszny, zwarty i łatwo się kroi … co do zdrowości .. nie zgadzam się z komentarzem Pani Ewy powyżej. Chyba tyle 🙂 , dzięki !

Skomentuj