Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 filiżanki
- cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy 1 łyżka/kilka kropli
- cukier trzcinowy 4 łyżki + do posypania
- masło/margaryna wegańska (lub gęsta część mleka kokosowego) 1/3 kostki (lub z jednej puszki)
Crème brûlée – francuski zapiekany deser, tradycyjnie przygotowywany ze śmietanki i z jajek. A w wersji poniżej wariacja na jego temat z kaszy jaglanej;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą i gotuję do miękkości w czterech filiżankach mleka roślinnego (około 20 minut).
- Do ugotowanej kaszy dodaję cukier trzcinowy i cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) lub ekstrakt waniliowy.
- Kaszę blenduję na gładki krem.
- Dodaję masło/margarynę lub gęstą część mleka kokosowego i blenduję wszystko razem.
- Masę nakładam do naczyń żaroodpornych, posypuję cukrem trzcinowym i zapiekam około 30 minut w temp. 180 stopni.
- Najlepiej smakuję po lekkim przestygnięciu.
Smacznego!
Mi się nie zapiekło, zabulgotało i cukier się rozpuścił. Jakaś podpowiedź?;)
hm…Kto podpowie??? Za niska czy za wysoka temperatura?