Crème brûlée z kaszy jaglanej

  • 45 min
  • 5 składników
94%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 filiżanki
  • cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy 1 łyżka/kilka kropli
  • cukier trzcinowy 4 łyżki + do posypania
  • masło/margaryna wegańska (lub gęsta część mleka kokosowego) 1/3 kostki (lub z jednej puszki)

Crème brûlée – francuski zapiekany deser, tradycyjnie przygotowywany ze śmietanki i z jajek. A w wersji poniżej wariacja na jego temat z kaszy jaglanej;)

DSC_9205_2

Crème brûlée z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą i gotuję do miękkości w czterech filiżankach mleka roślinnego (około 20 minut).
  2. Do ugotowanej kaszy dodaję cukier trzcinowy i cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) lub ekstrakt waniliowy.
  3. Kaszę blenduję na gładki krem.
  4. Dodaję masło/margarynę lub gęstą część mleka kokosowego i blenduję wszystko razem.
  5. Masę nakładam do naczyń żaroodpornych, posypuję cukrem trzcinowym i zapiekam około 30 minut w temp. 180 stopni.
  6. Najlepiej smakuję po lekkim przestygnięciu.

Smacznego!

DSC_9198_2

Crème brûlée z kaszy jaglanej

DSC_9186_2

Crème brûlée z kaszy jaglanej

DSC_9172_2

Crème brûlée z kaszy jaglanej

2 komentarze

Skomentuj