DSC_5923_2

Curry z dyni i kalafiora

  • 40 min
  • 17 składników
100%

Składniki:

  • dynia Hokkaido 1 średnia sztuka
  • kalafior 1 główka
  • cebula 1 sztuka
  • groszek mrożony lub świeży 450 g
  • woda 1 szklanka (250 ml)
  • czosnek 2 ząbki
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek do podsmażenia
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • curry 2 łyżeczki
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • garam masala 2 łyżeczki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • sok z jednej cytryny

Bardzo aromatyczne jednogarnkowe danie z dyni, kalafiora i groszku z dodatkiem dużej ilości aromatycznych przypraw.

DSC_5931_2

Curry z dyni i kalafiora

Wykonanie:

  1. W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  2. Dodaję obraną, pokrojoną dynię, podzielonego na różyczki kalafiora i groszek.
  3. Podlewam wodą, dodaję resztę przypraw i duszę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (u mnie około 30 minut).
  4. Na koniec dodaję czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do dań) i sok z cytryny.
  5. Curry możecie podać z ryżem i posypać zieleniną.

Smacznego!

DSC_5944_2

Curry z dyni i kalafiora

DSC_5927_2

Curry z dyni i kalafiora

DSC_5923_2

Curry z dyni i kalafiora

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved