Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne 3,5 szklanki (po 250 ml)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- ksylitol/erytrol/cukier do smaku (u mnie 5 łyżek)
- gorzka czekolada (u mnie 70% kakao) 1 tabliczka (100 g)
- owoce sezonowe do ozdoby
- kakao 2 łyżki
Dwukolorowa jaglana polenta na słodko. Możecie przygotować ją w słoiczkach i zabrać do pracy, szkoły albo na piknik.
Wykonanie:
- Kaszę dokładnie przepłukuję wodą i gotuje do miękkości w 3,5 szklanki mleka roślinnego (najlepiej kaszę lekko rozgotować, około 15-20 minut).
- Dodaję ksylitol, erytrol lub cukier i mieszam.
- Kaszę dzielę na pół. Do jednej części dodaję cukier z wanilią, a do drugiej połamaną na kostki czekoladę i kakao.
- Blenduję jasną część i wykładam do formy (u mnie 22 x 22 cm). Blenduję czekoladową część i wykładam na warstwę waniliową.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby polenta zgęstniała.
- Podważam, odwracam formę i wyjmuję polentę.
- Kroję w kwadraty i ozdabiam (owocami i surowym dżemem truskawkowym z chia – przepis tutaj).
Smacznego!
Wspaniały przepis! Czekoladowy jagielnik wychodzi cudownie, ten przepis będzie miłą odmianą:) mam tylko pytanie czy można użyć mleka sojowego waniliowego a do tego opakowanie cukru wanilinowego? 🙂 pozdrawiam
Jak najbardziej:)
Można użyć mleka krowiego?
Tak, najlepiej wtedy słodzić do smaku, bo roślinne są często lekko dosładzane.
Moja kasza nigdy nie jest tak idealnie zmiksowana na gładko. Co ja robię źle 😢
To chyba kwestia blendera, dobrego rozgotowania kaszy i długości blendowania…