DSC_02631

Daktylowo-bananowe kwadraty

  • 60 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna razowa 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 6 łyżek
  • olej 2/3 szklanki
  • mleko roślinne 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • ocet jabłkowy 3 łyżki
  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • daktyle suszone 1 szklanka
  • woda 2/3 szklanki

Daktylowo-bananowe kwadraty z mąki pełnoziarnistej zamiast gotowych ciasteczek i biszkoptów pełnych cukru i niepotrzebnych dodatków. Bez dodatku cukru, słodzone tylko daktylami i bananami. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na spacerach. Pieczemy, kroimy w kwadraty, zamrażamy w porcjach po kilka kwadratów i na bieżąco rozmrażamy.

DSC_02471

Daktylowo-bananowe kwadraty

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam 2/3 szklanki wrzątku na min. 2 godziny.
  2. Do malaksera wrzucam pokrojone banany i daktyle razem z wodą i blenduję.
  3. Dodaję wszystkie składniki poza mąką i blenduję dokładnie.
  4. Dosypuje mąkę i blenduję na gładkie ciasto.
  5. Ciasto wylewam na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia (u mnie 35 x 25 cm).
  6. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie przykleja. Jeśli tak, piekę trochę dłużej.
  7. Po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 15 min w środku.

Smacznego!

DSC_02501

Daktylowo-bananowe kwadraty

DSC_02631

Daktylowo-bananowe kwadraty

6 Komentarzy

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved