Deser, który możesz jeść na obiad

  • 50 min
  • 9 składników
94%

Składniki:

  • fasola biała sucha 1 filiżanka (200 ml)
  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 1 litr
  • ekstrakt/pasta waniliowa lub cukier z wanilią do smaku lub 1 opakowanie
  • cynamon 1 łyżeczka
  • ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie ok. 7 łyżek)
  • owoce jagodowe (jagody, borówki, maliny, jeżyny) ok. 1 szklanka (250 ml)
  • ew. dżem jagodowy/malinowy/z aronii do posmarowania

Najzdrowszy deser świata, który możesz jeść i dawać dzieciakom zamiast obiadu;) Krem, będący połączeniem królowej kasz, bogatej w białko fasoli i pełnych zdrowych tłuszczów orzechów. Posypany bogatymi w antyoksydanty owocami jagodowymi. Pełnowartościowy posiłek pełen białka, błonnika, wapnia i żelaza. Oczywiście bez cukru i glutenu;)

dsc_8133_2

Deser, który możesz jeść na obiad

Wykonanie:

  1. Fasolę zalewam na noc wodą, zmieniam wodę i gotuję do miękkości. Musi być naprawdę miękka. Przepłukuję wodą.
  2. Orzechy nerkowca zalewam wodą na noc lub min. na dwie godziny.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą, zalewam litrem mleka roślinnego i gotuję, aż będzie bardzo miękka (15-20 minut).
  4. Orzechy odlewam i blenduję.
  5. Dodaję kaszę, ksylitol, cynamon i ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią i blenduję na gładki krem.
  6. Dodaję fasolę i blenduję wszystko razem.
  7. Jeśli masz słabszy blender, zblenduj osobno i wymieszaj.
  8. Krem przekładam do słoiczków.
  9. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
  10. Przed podaniem smaruję dżemem lub garścią rozgniecionych łyżką owoców.
  11. Posypuje owocami.
  12. Dobry na ciepło i na zimno:)

Smacznego!

dsc_8173_2

Deser, który możesz jeść na obiad

dsc_8114_2

Deser, który możesz jeść na obiad

dsc_8167_2

Deser, który możesz jeść na obiad

dsc_8105_2

Deser, który możesz jeść na obiad

18 komentarzy

  1. Twoje przepisy są świetne i sa wspaniala inspiracja, to tak na wstępie. Mam pytanie odnośnie deseru. Chciałabym zastąpić orzechy nerkowca na inne, ponieważ nerkowców nie jadamy. Nie bardzo wiem, ktorych najlepiej uzyc. Czy mogę prosić o podpowiedź? Domyślam się, ze nie bedzie to już to samo, ale jestem zmuszona zmienić ten składnik. Dzięki, ze jesteś!

    • Dzięki za miłe słowa!!!:) Szczerze mówiąc inne orzechy nie przychodzą mi do głowy, bo z moich eksperymentów wynika, że tylko nerkowce mają taką kremową konsystencję po namoczeniu i zblendowaniu… Ale co powiesz na pestki słonecznika?

  2. Przepis świetny, deser w moim stylu. Jak taki krem znosi mrożenie? Bo chyba warto zrobić od razu taką wielką ilość, a sama nie podołam 😛 Fajnie by było poporcjować, skitrać do zamrażarki i mieć pod ręką takie cudo zawsze, gdy najdzie ochota 🙂 Pozdrawiam

    • nie próbowałam mrozić.. Nie wiem, jak się zachowa, bo kasza jaglana mrozi się słabo – zmienia się konsystencja, ale z kolei fasola i nerkowce spoko…

  3. Chciałabym zapytać ile porcji wychodzi z tej ilości ?? Ja bardzo lubię takie zdrowe smakołyki ale moje dzieci już nie koniecznie.

  4. Witam, mam pytanie czy kasze blendujemy razem z mlekiem w którym się gotowana, bo taka ilość raczej nie wchłonie całego litra
    Bardzo mi się podoba ten blog i często czerpie z niego inspiracje

  5. A ile taki słoiczek zawiera kalorii?
    Chcemy przedstawić to danie jako pożywne śniadanie maturzysty. Nie umiemy policzyć kalorii. 🙂

    • hej, pasta waniliowa daję waniliowy aromat, możesz ją po prostu pominąć albo dać cukier z wanilią. A pastę sezamową też jak najbardziej możesz dodać do deseru dla smaku i zdrowotności:)

Skomentuj