Składniki:
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- płatki drożdżowe 4 łyżki
- sos sojowy 4 łyżki
- cukier trzcinowy (u mnie ciemny) 1 łyżka
- ocet jabłkowy/winny 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- chilli do smaku
Umami – piąty smak odczuwany przez człowieka. Jego źródłem jest nie tylko mięso i sery, ale też inne, roślinne składniki, z których część zebrałam w tej paście:) Ja używam jej jako dodatku do kanapek, duszonych warzyw, do maczania surowych i pieczonych warzyw albo frytek.
Wykonanie:
- W garnuszku na niewielkiej ilości oleju podsmażam przez chwilę koncentrat pomidorowy, mieszając.
- Dodaję rozgnieciony ząbek czosnku i resztę składników.
- Podsmażam przez chwilę, mieszając.
Smacznego!
Wyglada bardzo apetycznie.
I mam silne wrażenie, że smakuje lepiej, niż całkiem popularny keczup…
😉
polecam:)
A ile ta pasta wytrzyma?
około tygodnia:)