Domowa pasta umami

  • 5 min
  • 9 składników
88%

Składniki:

  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • płatki drożdżowe 4 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • cukier trzcinowy (u mnie ciemny) 1 łyżka
  • ocet jabłkowy/winny 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • czosnek suszony 1 łyżeczka
  • chilli do smaku

Umami – piąty smak odczuwany przez człowieka. Jego źródłem jest nie tylko mięso i sery, ale też inne, roślinne składniki, z których część zebrałam w tej paście:) Ja używam jej jako dodatku do kanapek, duszonych warzyw, do maczania surowych i pieczonych warzyw albo frytek.

DSC_7092_2

Domowa pasta umami

Wykonanie:

  1. W garnuszku na niewielkiej ilości oleju podsmażam przez chwilę koncentrat pomidorowy, mieszając.
  2. Dodaję rozgnieciony ząbek czosnku i resztę składników.
  3. Podsmażam przez chwilę, mieszając.

Smacznego!

DSC_7104_2

Domowa pasta umami

DSC_7087_2

Domowa pasta umami

DSC_7080_2

Domowa pasta umami

4 komentarze

Skomentuj