Składniki:
- herbatniki lub ciastka typu digestive 12 sztuk
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- olej kokosowy 3,5 łyżki
- gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)
- orzechy (u mnie laskowe) garść
- rodzynki garść
Pyszne uzależniające ciasteczka bez pieczenia inspirowane Jeżykami;) Z karmelem z daktyli, polane czekoladą.
Wykonanie:
- Daktyle gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- Herbatniki wrzucam do malaksera.
- Dodaję trzy łyżki roztopionego oleju kokosowego, połowę daktyli i blenduję.
- Z masy lepię kulki, układam je na papierze do pieczenia i spłaszczam. Z podanych proporcji wyszło mi 9 ciastek.
- Pozostałą część daktyli blenduję w malakserze na karmel. W razie konieczności dodaję trochę wody. Powinna powstać masą, którą da się łyżką nałożyć na przygotowane ciasteczka.
- Masę nakładam na ciasteczka.
- Orzechy kroję na kawałki.
- Na daktylowym karmelu układam po kilka kawałków orzechów i po kilka rodzynek, dociskając lekko.
- Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam w garnuszku razem z połową łyżki oleju kokosowego.
- Polewam ciasteczka i wstawiam do lodówki, żeby stwardniały.
Smacznego!
Jakich konkretnie ciastek używasz?
herbatniki z Lidla albo digestive z Biedry:) a w zdrowszej wersji bez dodatku cukru takie słoniki dla dzieci Hipp. I żeby było całkiem bezcukrowo czekolada słodzona stevią.
Myślę, że muszą być bardzo smaczne skoro takie małe, śliczne rączki po nie sięgają :).
Pysznosci!
Fajny przepis. Zapisuję 😉
Czy po schłodzeniu ciasteczka mogą przebywać poza lodówką?
Raczej w chłodnym miejscu, tak jak ciastka w czekoladzie.
Brakuje informacji jaka jest gramatura ciastek, czy można prosić o uzupełnienie? 😉 Różne są opakowania; )
Dokładnie herbatniki z Lidla z tej większej paczki:) Ale podobną masę robię na spody do ciast i zazwyczaj składniki „na oko” i zawsze wychodzi, więc myślę, że nie ma to aż takiego znaczenia;)
Dziękuję za informację, jak i za cynk co do lidla:)
Gratuluję świetnych pomysłów na słodkości!
Dziękuję!:)
Wyglądają bosko! Na pewno zrobię 🙂
Sporo czasu zajęło mi ich przygotowanie, ale są warte każdej minuty! Wyszły absolutnie OBŁĘDNE!!! dziękuję za przepis! 🙂
Super:) Dojdziesz do wprawy i to będą bardzo szybkie ciacha:)
Zrobiłam. Wyszły pyszne! Zjadłam na raz <3
🙂