Domowe masło z nerkowców

  • 10 min
  • 1 składnik
95%

Składniki:

  • orzechy nerkowca 2 szklanki (po 250 ml)

Domowe masło orzechowe z nerkowców. Ja nie dodaję do niego soli, cukru ani innych dodatków. Lubię, kiedy jest neutralne w smaku i pasuje zarówno do wytrawnych kanapek (np. z pomidorem, solą i świeżo mielonym pieprzem) jak i do słodkich (np. z tym dżemem).

DSC_2298_2

Domowe masło z nerkowców

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca umieszczam w blenderze kielichowym o dużej mocy (ja używam tego).
  2. Blenduję. Orzechy najpierw zamienią się w proszek, a potem zacznie powstawać z nich masło.
  3. W razie konieczności zatrzymuję blender, żeby przemieszać masło.
  4. Przekładam masło do słoiczka (z podanej ilości orzechów wyszła około szklanka masła) i przechowuję w temperaturze pokojowej.
  5. Jeżeli chcecie, orzechy przed zblendowaniem możecie uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Masło będzie miało zupełnie inny smak.

Smacznego!

DSC_2308_2

Domowe masło z nerkowców

DSC_2309_2

Domowe masło z nerkowców

DSC_2305_2

Domowe masło z nerkowców

DSC_2291_2

Domowe masło z nerkowców

8 komentarzy

  1. Ja właśnie zrobiłam porcję, tyle, że z dodatkiem oleju rzepakowego (z małej, nieprzemysłowej tłoczni – obłęd!), bo orzechowy piasek kleił się do ścianek kielicha i nie chciał rozdrabniać dalej. Wyszło przepyszne smarowidło! Mój syn, pseudonim „Nie lubię” sam poprosił, by mu nałożyć na bułkę 🧡

Skomentuj