Domowe Michałki

  • 45 min
  • 6 składników
97%

Składniki:

  • wegańskie masło/margaryna/olej kokosowy 200 g
  • cukier/ksylitol 1/3 szklanki
  • mąka pszenna lub orkiszowa 1 filiżanka (200 ml)
  • gorzkie czekolady (u mnie 70 % kakao) 2 tabliczki (po 100 g)
  • dojrzałe banany 3 sztuki
  • orzeszki ziemne niesolone 1 filiżanka (200 ml)

Te pralinki, jak to czasem bywa, wyszły zupełnie przypadkowo. Okazało się, że w smaku przypominają Michałki, choć nie mają z nimi wiele wspólnego;)

dsc_8532_2

Domowe Michałki

Wykonanie:

  1. Banany blenduję razem z cukrem lub ksylitolem.
  2. Masło/olej kokosowy powoli roztapiam w garnuszku razem z połamanymi na kostki czekoladami.
  3. Masę czekoladową dodaję do bananów i blenduję razem.
  4. Do masy dodaję mąkę i mieszam dokładnie lub miksuję.
  5. Orzeszki blenduję przez chwilę lub mielę w młynku do kawy (dość drobno, lecz nie na proszek) i dodaję do masy.
  6. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 22 cm) i piekę około 30-40 min w 180 stopniach.
  7. Wstawiam do lodówki na noc.
  8. Kroję na kawałki wielkości Michałków.

Smacznego!

dsc_8525_2

Domowe Michałki

dsc_8514_2

Domowe Michałki

dsc_8534_2

Domowe Michałki

12 komentarzy

  1. Przepyszne! Robiłam na urodziny synka. Mam pytanie. Piekłam dłużej niż podane w przepisie, ponieważ olej 'pływał’ po cieście. Czy tak ma być? Czy może lepiej dać mniej oleju? Chcę je zrobić jeszcze raz 🙂

    • Cieszę się, że smakowały:) Szczerze mówiąc u mnie nie pływał, więc trudno mi powiedzieć… Ja spróbowałabym dać mniej oleju faktycznie.

          • Tak więc zrobiłam je ponownie z mniejszą ilością oleju i potem jeszcze raz, nie zmieniają c ilości i wyszły super. Może za pierwszym razem coś poszło nie tak. Nie wiem, ale teraz wiem, że ilość oleju ma być taka jaka podana w przepisie :). Robiłam je z mąką ryżową i z pszenną. Oba warianty przepyszne!

  2. A o ile Pani dała mnie oleju jeśli można wiedzieć :)? Bo troche szkoda mi zużywać za dużo dosyć kosztownego tłuszczu

Skomentuj