DSC_1050_2

Domowe mleko kokosowe

  • 10 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • wiórki kokosowe (niesiarkowane) 200 g
  • woda 1 litr
  • sól szczypta
  • ew. cukier/ksylitol/syrop z agawy lub klonowy do smaku (u mnie 2 łyżeczki)

Bardzo proste w wykonaniu i znacznie tańsze od tych gotowych. Świetne do owsianki, koktajli, deserów, ciast i do dań kuchni azjatyckiej. Według mnie najlepsze mleko roślinne do kawy:)

DSC_1050_2

Domowe mleko kokosowe

Wykonanie:

  1. Wiórki wsypuję do garnka i zalewam wodą na noc.
  2. Podgrzewam wiórki z wodą tak, żeby były ciepłe, ale nie zagotowuję.
  3. Blenduję wiórki razem z wodą przez kilka minut.
  4. Przelewam przez sitko wyłożone gazą albo odciskam przez ściereczkę.
  5. Dodaję sól i lekko dosładzam.
  6. Mleko przelewam do szklanej butelki lub słoika i przechowuję w lodówce przez kilka dni (przed użyciem należy wstrząsnąć).
  7. Odciśnięte wiórki wykorzystuję do placków albo deserów.

Smacznego!

DSC_1041_2

Domowe mleko kokosowe

DSC_1038_2

Domowe mleko kokosowe

DSC_1031_2

Domowe mleko kokosowe

12 Komentarzy

  1. Od dawna robię mleko kokosowe, ale zawsze mam problem z pozostałymi wiórkami… Masz może jakieś konkretne przepisy deserów lub placków, do których można je użyć? :)

  2. A nie lepiej z orzecha kokosowego to mleko robić? Ja tnę miąższ na kawałki, a potem miksuję. Mieszam z gorącą wodą, wyciskam. Pozostałe wiórki na panierkę, albo do jaglanych kokosanek.

  3. świeże mleko smakuje super, jednak mam problem z „rozbiciem” skorupki, która robi się po włożeniu mleka do lodówki. Co zrobić, żeby wymieszać mleko bez podgrzewania? (np. potrzebuję zimnego do mrożonej kawy)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved