Składniki:
- wiórki kokosowe (niesiarkowane) 200 g
- woda 1 litr
- sól szczypta
- ew. cukier/ksylitol/syrop z agawy lub klonowy do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Bardzo proste w wykonaniu i znacznie tańsze od tych gotowych. Świetne do owsianki, koktajli, deserów, ciast i do dań kuchni azjatyckiej. Według mnie najlepsze domowe mleko roślinne do kawy:)
Wykonanie:
- Wiórki wsypuję do garnka i zalewam wodą na noc.
- Podgrzewam wiórki z wodą tak, żeby były ciepłe, ale nie zagotowuję.
- Blenduję wiórki razem z wodą przez kilka minut.
- Przelewam przez sitko wyłożone gazą albo odciskam przez ściereczkę.
- Dodaję sól i lekko dosładzam.
- Mleko przelewam do szklanej butelki lub słoika i przechowuję w lodówce przez kilka dni (przed użyciem należy wstrząsnąć).
- Odciśnięte wiórki wykorzystuję do placków albo deserów.
Smacznego!
Od dawna robię mleko kokosowe, ale zawsze mam problem z pozostałymi wiórkami… Masz może jakieś konkretne przepisy deserów lub placków, do których można je użyć? 🙂
np. do tych placków dodaję http://veganbanda.pl/index.php/recipe/placki-kukurydziane-pina-colada/ i w większej ilości, sypie tak na oko. I do placków z kaszy manny, ale nie mam jeszcze opracowanych proporcji, dodaję na oko…muszę coś wykombinować, wtedy na pewno wrzucę na bloga;)
Super.
Mnie się takie mleko waży w kawie 🙁
hmmm to pewnie zalezy od kwasowosci kawy…
Gdzie kupujesz takie buteleczki?
Te dostałam, ale chyba są z IKEI 🙂
A nie lepiej z orzecha kokosowego to mleko robić? Ja tnę miąższ na kawałki, a potem miksuję. Mieszam z gorącą wodą, wyciskam. Pozostałe wiórki na panierkę, albo do jaglanych kokosanek.
dzięki za przepis:)
Pycha mleko, tylko nie wiem czemu jakoś mało wyszło tego mleka……
świeże mleko smakuje super, jednak mam problem z „rozbiciem” skorupki, która robi się po włożeniu mleka do lodówki. Co zrobić, żeby wymieszać mleko bez podgrzewania? (np. potrzebuję zimnego do mrożonej kawy)
hm… u mnie wystarczy zamieszać…
Ja mam problem z tym mlekiem, nie wytrzymuje mi w lodówce. Na drugi dzień w butelce są tłuste kawałki kremu który smakuje jak mydło i skwaśniałą kokosową wodę nienadającą się do wypicia. Co mogę robić źle?
hmmmm… u mnie się rozwarstwia, ale wystarczy przemieszać i jest ok… Ktoś ma podobny problem?
Czy takie mleko zrobione w domu również nadaje się do uzupełnienia smaku w curry?
Tak, tylko nie jest tak tłuste i gęste, jak to z puszki.
Można jeszcze dodać, że tą samą czynność na wiórkach można wykonać raz jeszcze. Ja za drugim razem dolewam szklankę lub pół mniej wody .
Poważnie?Nie próbowałam
Tak, i osobiście nie czuję znacznej różnicy w smaku między pierwszym a drugim razem. Całość i tak przechowuję w jednym naczyniu.
Woda do ,, produkcji ,, mleka tylko mineralna niegazowana.
Pozdrawiam.
Cześć,
Robie mleko według przepisu i nawet nocy mi nie wytrzymuje, tylko kiśnie.
Robi mi się „śmietana” na górze.
Oraz nie dodaje cukru bo dla mnie juz wystarczająco słodkie jest.
Jakieś porady?
Ono się rozwarstwia, to normalne. przed użyciem trzeba wstrząsnąć;)
Tak, rozwarstwia się.
Ale ono mi się potrafi skisić po kilku godzinach.
Chodzi mi o to, jak zrobić żeby nie skislo od razu
mi nigdy nie skwaśniało… a przechowujesz w lodówce?
Tak, zawsze.
Odkryłam tajny skład, musi to być woda mineralna.
Nie może być z filtra czy przygotowana.