Domowe prażynki w kilka sekund

  • 5 min
  • 4 składniki
86%

Składniki:

  • papier ryżowy kilka arkuszy
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
  • sól do posypania
  • ew. wędzona papryka do posypania

Domowe „chipsy” z papieru ryżowego. Robi się je naprawdę błyskawicznie. Fajne jako samodzielna przekąska albo dodatek do azjatyckiego dania. Możecie posypać je solą albo ulubioną przyprawą. Polecam wędzoną paprykę:)

DSC_7242_2

Domowe prażynki w kilka sekund

Wykonanie:

  1. Papier ryżowy tnę nożyczkami na kawałki (u mnie trójkąty).
  2. Na patelni rozgrzewam olej (na wysokość ok. pół centymetra).
  3. Na rozgrzany olej wrzucam kawałki papieru ryżowego.
  4. Po chwili, gdy papier się pofałduję i zrobi się biały, zdejmuję prażynki na talerz wyłożony papierem i na patelnię nakładam kolejną partię.
  5. Posypuję solą lub solą i wędzoną papryką.

Smacznego!

DSC_7230_2

Domowe prażynki w kilka sekund

DSC_7252_2

Domowe prażynki w kilka sekund

DSC_7254_2

Domowe prażynki w kilka sekund

16 komentarzy

    • Można też usmażyć tak makaron ryżowy, powstanie fajna pajęczyna – dodatek do dań azjatyckich:)

  1. Super pomysł, tylko mam pytanie czy można zastąpic olej rzepakowy, którego w ogóle nie używam, na masło klarowane?

  2. Pingback: Karnawałowa przekąska - domowe prażynki z papieru ryżowego -

Skomentuj