Domowy budyń czekoladowy z bananem

  • 8 min
  • 8 składników
81%

Składniki:

  • mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
  • gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)
  • kakao 1 łyżka
  • cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżka
  • mąka kukurydziana 1 czubata łyżka
  • dojrzały banan 1 sztuka
  • ew. prażone orzeszki ziemne do posypania
  • ew. wegańska bita śmietana do podania

Domowy mocno czekoladowy budyń z dodatkiem banana.

DSC_4755

Domowy budyń czekoladowy z bananem

Wykonanie:

  1. Banana kroję w plasterki i wkładam do słoiczków lub miseczek.
  2. Mleko roślinne wlewam do garnka.
  3. Dodaję połamaną na kostki czekoladę, słodzę i dodaję kakao.
  4. Podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  5. Zagotowuję i powoli wsypuję mąkę kukurydzianą, mieszając intensywnie, żeby nie powstały grudki.
  6. Przelewam do naczynek z bananem.
  7. Budyń możecie posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi lub podać z bitą śmietaną.

Smacznego!

DSC_4723

Domowy budyń czekoladowy z bananem

DSC_4695

Domowy budyń czekoladowy z bananem

DSC_4672

Domowy budyń czekoladowy z bananem

6 komentarzy

  1. Pierwszy raz piszę taki komentarz i wg mnie jesteście najlepszą kopalnią prostych, wegańskich przepisów.

  2. Ten przepis jest tak prosty i szybki, że aż trudno uwierzyć, że wychodzi z niego budyń lepszy niż
    „z torebki”. Wczoraj zrobiłam go pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona. Zamiast budyniu będę teraz kupować czekoladę i mąkę kukurydzianą ;D

Skomentuj