Domowy ketchup daktylowo-paprykowy

  • 15 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • daktyle pół szklanki (125 ml)
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • woda pół słoiczka
  • ocet jabłkowy lub winny 2 łyżki
  • oregano 1 łyżeczka
  • cynamon szczypta
  • ew. ostra papryka szczypta
  • ew. wędzona papryka pół łyżeczki
  • oliwa lub olej 1 łyżeczka

Jako miłośniczka keczupu często robię go w domu, w różnych wersjach i z różnymi dodatkami. Poniżej przepis na szybki słodko-kwaśny keczup z dodatkiem papryki.

dsc_8511_2

Domowy ketchup daktylowo-paprykowy

Wykonanie:

  1. Daktyle, paprykę i cebulę gotuję na parze ok. 10 minut.
  2. Warzywa i daktyle przekładam do blendera lub malaksera. Dodaję koncentrat, pół słoiczka wody, przyprawy, ocet i olej. Blenduję.
  3. Spróbujcie do kanapki z kotletem brokułowym:) (przepis tutaj).

Smacznego!

dsc_8492_2

Domowy ketchup daktylowo-paprykowy

dsc_8507_2

Domowy ketchup daktylowo-paprykowy

dsc_8501_2

Domowy ketchup daktylowo-paprykowy

6 komentarzy

Skomentuj