DSC_7357_2

Fasolowy sernik czekoladowy z trzech składników

  • 5 min
  • 5 składników
86%

Składniki:

  • czerwona fasola 1 puszka (400 g)
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • ew. kakao do posypania
  • ew. owoce do podania

Błyskawiczne, kremowe, czekoladowe ciasto z fasoli o konsystencji sernika. Dobry sposób na przemycenie w deserze zdrowych strączków tym, którzy za nimi nie przepadają;)

DSC_7357_2

Fasolowy sernik czekoladowy z trzech składników

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wkładam na noc do lodówki.
  2. Do garnuszka przekładam gęstą część mleka koksowego.
  3. Dodaję połamane na kostki czekolady i powoli podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. Fasolę dokładnie przepłukuje wodą, dodaję do masy czekoladowej i blenduję wszystko razem (ja używam tego blendera).
  5. Masę przekładam do wyłożonej folią spożywczą małej tortownicy (u mnie 16 cm) i wstawiam do lodówki na noc.
  6. Przed podaniem torcik możecie posypać kakao i ozdobić owocami. Dobrze smakuję podany z wiśniami w syropie.
  7. Ciasto możecie przygotować również na spodzie (np. jak w tym lub tym przepisie).
  8. Uwaga! Czekoladową masę możecie użyć również do przełożenia tortu albo przełożyć do słoiczków/kieliszków i po schłodzeniu podać posypaną owocami.

Smacznego!

DSC_7363_2

Fasolowy sernik czekoladowy z trzech składników

DSC_7371_2

Fasolowy sernik czekoladowy z trzech składników

DSC_7367_2

Fasolowy sernik czekoladowy z trzech składników

12 Komentarzy

  1. Czy te 2 tabliczki czekolady można czymś zastąpić? jakąś mieszaniną składników w sensie np. kakao i olej kokosowy/masło w odpowiednich proporcjach?
    Nie mogę czekolady, bo każda zawiera jakiś składnik, którego nie moge jeść.
    Jak myślicie czarodzieje? :)

  2. Czy można przyspieszyć chłodzenie mleka kokosowego w zamrażalniku? Jeżeli tak, na jak długo je tam włożyć?

Skomentuj Polina Odrzuć

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved