Składniki:
- mąka z cieciorki 1 filiżanka (200 ml)
- woda 3 filiżanki (po 200 ml)
- sól 2 łyżeczki
- sok z 1/2 cytryny
- płatki drożdżowe 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- ew, suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek itp.) 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek do posmarowania foremek
Ser typu „feta” z mąki z ciecierzycy w kilka minut. Do sałatek i do rozsmarowania na kanapce. Ma delikatną konsystencję i w odróżnieniu od tradycyjnej fety jest bardzo dietetyczny, nie zawiera tłuszczu. W wersji z ziołami lub bez. Wypróbujcie w sałatce greckiej (przepis tutaj).
Wykonanie:
- W garnku zagotowuję 2 filiżanki wody.
- W misce mieszam trzepaczką 1 filiżankę zimnej wody z jedną filiżanką mąki z cieciorki razem z solą, płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny i wyciśniętym czosnkiem.
- Miksturę powoli wlewam do gotującej się wody i intensywnie mieszam trzepaczką.
- Gotuję przez kilka minut mieszając.
- Gęsta masę wlewam do posmarowanych oliwą foremek (u mnie prostokątne plastikowe pudełka do przechowywania żywności).
- W wersji ziołowej spód jednego pudełka posypuję ziołami: bazylią, oregano, tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.
- Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.
Smacznego!
U mnie platki drożdżowe sa nie do zdobycia. Masz jakąś alternatywę? Dziękuję
No wlasnie nie przychodzi mi nic do glowy co nadaje jeszcz serowy posmak. Jeszcze ewentualni bialy pieprz. Moze ktos ma jakis pomysl?
Dzisiaj robie ! Ile wytrzyma w lodowce?
kilka dni:)
Feta jest pyszna! Nie wytrzyma u mnie kilka dni 🙂 zjem do jutra 🙂
😉
A ta woda, z którą mieszam mąkę trzepaczką to ma być zimna , czy ciepła?
zimna! już dopisuję w przepisie:)
Ile to gramów filiżanka maki ?
kurczę, nie wiem:(
Jesteś kulinarnym geniuszem D:
Zrobiłam i smak jest zaskakujący 🙂zaszalałam z ziołami😁 zastanawiam się tylko czy mąkę z ciecierzycy można w ramach eksperymentu zamienić na inna ? Podpowie coś Pani ?
Proszę o informację, ile ml ma Pani filiżanka.
200 ml