Fondue z nerkowców

  • 13 min
  • 7 składników
82%

Składniki:

  • orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • kurkuma pół łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek
  • chilli szczypta
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka

Z orzechów nerkowca, podobnie jak z kaszy jaglanej (no i fasoli;) można zrobić prawie wszystko:) Na przykład fondue do maczania warzyw i pieczywa. Tym serkiem możecie posmarować też tosty albo polać zapiekanki. Po wymieszaniu z makaronem otrzymacie pyszny Mac & Cheese.

DSC_7119_2

Fondue z nerkowców

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewam na noc filiżanką wody.
  2. Blenduję razem z wodą oraz z jednym ząbkiem czosnku, płaską łyżeczką soli, kurkumą, chilli i płatkami drożdżowymi.
  3. Masę przekładam do garnuszka i zagotowuję.
  4. Do kubka wsypuję łyżkę kartoflanki, dodaję trochę zimnej wody, mieszam dokładnie i dodaję do gotującej się masy z nerkowców.
  5. Gotuję przez chwilę i mieszam dokładnie, żeby nie powstały grudki.
  6. Polewam zapiekanki, kanapki, pizzę, używam do maczania warzyw lub pieczywa.

Smacznego!

DSC_7133_2

Fondue z nerkowców

DSC_7100_2

Fondue z nerkowców

DSC_7062_2

Fondue z nerkowców

Brak komentarzy

Skomentuj