DSC_9911_2

Gofry jaglano-owsiane ze smażonymi bananami

  • 25 min
  • 10 składników
98%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 100 g
  • płatki owsiane ok. 3 filiżanki (po 200 ml)
  • mleko roślinne 1 filiżanka (200 ml)
  • sól 1/4 łyżeczki
  • ew. siemię lniane 1 łyżka
  • dojrzałe banany 2 sztuki
  • daktyle suszone 1 szklanka
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • sorbet lub lody roślinne do podania
  • olej do podsmażenia

Gofry jaglano-owsiane ze smażonymi bananami i karmelem z daktyli. Łatwe, szybkie i słodkie;)

DSC_9911_2

Gofry jaglano-owsiane ze smażonymi bananami

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam szklanką wody i odstawiam na 2 godziny (lub na noc).
  2. Dodaję masło orzechowe i blenduję na mus (razem z wodą, w której się moczyły).
  3. 100 g kaszy jaglanej gotuję według tego przepisu.
  4. Płatki owsiane mieszam z ugotowaną kaszą, siemieniem lnianym, solą i mlekiem roślinnym. Powinna powstać gęsta masa. Najlepiej płatki dodawać stopniowo.
  5. Masę nakładam do gofrownicy i piekę gofry kilka minut, aż się zarumienią (z podanych składników wychodzi około 10 sztuk).
  6. Banany kroję w plasterki i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  7. Na upieczone gofry nakładam banany, gałkę lodów i polewam karmelem daktylowym.

Smacznego!

DSC_9912_2

Gofry jaglano-owsiane ze smażonymi bananami

DSC_9933_2

Gofry jaglano-owsiane ze smażonymi bananami

DSC_9991_2

Gofry jaglano-owsiane ze smażonymi bananami

11 Komentarzy

    • taka mi wychodzi najlepsza z jaglanką ugotowaną na miękko, ona też jest wilgotna i tyle muszę dosypać, żeby powstała gęsta masa. Można płatki dosypywać stopniowo albo w razie czego dodać więcej mleka:)

  1. Pingback: Przepis Na Gofry Jaglano-owsiane | Fashionelka.pl

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved