Składniki:
- kasza jaglana surowa 100 g
- płatki owsiane ok. 3 filiżanki (po 200 ml)
- mleko roślinne 1 filiżanka (200 ml)
- sól 1/4 łyżeczki
- ew. siemię lniane 1 łyżka
- dojrzałe banany 2 sztuki
- daktyle suszone 1 szklanka
- masło orzechowe 2 łyżki
- sorbet lub lody roślinne do podania
- olej do podsmażenia
Gofry jaglano-owsiane ze smażonymi bananami i karmelem z daktyli. Łatwe, szybkie i słodkie;)
Wykonanie:
- Daktyle zalewam szklanką wody i odstawiam na 2 godziny (lub na noc).
- Dodaję masło orzechowe i blenduję na mus (razem z wodą, w której się moczyły).
- 100 g kaszy jaglanej gotuję według tego przepisu.
- Płatki owsiane mieszam z ugotowaną kaszą, siemieniem lnianym, solą i mlekiem roślinnym. Powinna powstać gęsta masa. Najlepiej płatki dodawać stopniowo.
- Masę nakładam do gofrownicy i piekę gofry kilka minut, aż się zarumienią (z podanych składników wychodzi około 10 sztuk).
- Banany kroję w plasterki i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Na upieczone gofry nakładam banany, gałkę lodów i polewam karmelem daktylowym.
Smacznego!
Żebym tylko miała gofrownicę.. :c
Może usmażyć masę na patelni jako placki?:)
A ta masa to nie za sucha? Tyle płatków a tak mało mleka
taka mi wychodzi najlepsza z jaglanką ugotowaną na miękko, ona też jest wilgotna i tyle muszę dosypać, żeby powstała gęsta masa. Można płatki dosypywać stopniowo albo w razie czego dodać więcej mleka:)
Czy konieczne jest dodanie do ciasta siemienia?
Nie, to tak dla zdrowotności;)
A siemię w całości, czy zmielone? Bo ja jeszcze bardzo zielona jestem. 🙂
Ja dodałam w całości:) ale robię tez bez, można pominąć.
Ile gofrów wychodzi z tej ilości składników?
około 10
Pingback: Przepis Na Gofry Jaglano-owsiane | Fashionelka.pl