Gorący krem czekoladowy z kaszy gryczanej

  • 30 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 4 filiżanki
  • daktyle ok. 10 sztuk
  • dojrzały banan 1 sztuka
  • czekolada 70% kakao 1/2 tabliczki
  • ew. chilli suszone szczypta

Czekoladowy krem z niepalonej kaszy gryczanej, słodzony tylko daktylami, bananem i gorzką czekoladą. Najlepszy na gorąco na śniadanie, kiedy na oknem zimno i ponuro. A jeśli naprawdę potrzebujecie czegoś na rozgrzanie, dodajcie jeszcze szczyptę chilli;)

DSC_7763_2

Gorący krem czekoladowy z kaszy gryczanej

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i dodaję daktyle.
  2. Gotuję na małym ogniu około 20 minut (aż kasza będzie miękka).
  3. Dodaję pokrojonego banana i czekoladę. Gotuję jeszcze chwilę, mieszając.
  4. Blenduję na krem.
  5. Podaję na gorąco z bananami, roztopioną czekoladą, bakaliami.

Smacznego!

DSC_7760_2

Gorący krem czekoladowy z kaszy gryczanej

DSC_7758_2

Gorący krem czekoladowy z kaszy gryczanej

DSC_7771_2

Gorący krem czekoladowy z kaszy gryczanej

2 komentarze

  1. Witam – czy w przepisie podaje Pani ilość surowej kaszy? Bo mam ugotowaną i zastanawiam się jaką ilością mleka ja zalać by otrzymać właściwą konsystencje kremu?

    • Tak, podaję ilość surowej kaszy. Do ugotowanej wlewałabym stopniowo mleko, blendując i obserwowałabym konsystencję:)

Skomentuj