dsc_9453_2

Gryczane kaszotto z soczewicą

  • 30 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • kasza gryczana 1 filiżanka (200 ml)
  • soczewica czerwona 1 filiżanka (200 ml)
  • jarmuż 4 liście (garście)
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • curry w proszku 2 łyżki
  • sos sojowy do smaku
  • olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
  • sól do smaku
  • chilli do smaku

Kasza gryczana z czerwoną soczewicą, jarmużem i warzywami. Prosty, zdrowy i pyszny obiad:) Dobry też do pudełka do pracy jako sałatka na zimno.

dsc_9453_2

Gryczane kaszotto z soczewicą

Wykonanie:

  1. Czerwoną soczewicę zalewam wrzątkiem i zostawiam pod przykryciem na 20 minut.
  2. Kaszę gryczaną gotuję na sypko.
  3. Na patelni podsmażam cebulę.
  4. Dodaję utartą na tarce marchewkę, pokrojoną paprykę, drobno pokrojony jarmuż i podlewam sosem sojowym.
  5. Podsmażam przez chwilę mieszając.
  6. Dodaję przyprawy, odrobinę wody i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
  7. Dodaję soczewicę i kaszę. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.

Smacznego!

dsc_9447_2

Gryczane kaszotto z soczewicą

dsc_9430_2

Gryczane kaszotto z soczewicą

dsc_9436_2

Gryczane kaszotto z soczewicą

2 Komentarzy

    • można pominąć i posolić do smaku. Możesz też dodać sól ziołową, albo w ogóle przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami:)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved