DSC_7982

Hummus z bobu

  • 30 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • bób 0,5 kg
  • zimna woda ok. 1/4 szklanki
  • oliwa z oliwek 1/4 szklanki
  • pasta tahini 2 łyżki
  • sok z jednej cytryny
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • posiekany koperek ok. 4 łyżki

Pasta z bobu z tahini i koperkiem. Alternatywa dla klasycznego hummusu z ciecierzycy, szczególnie w sezonie na bób. Do kanapek, pity, świeżych i pieczonych warzyw.

DSC_7982

Hummus z bobu

Wykonanie:

  1. Bób gotuję do miękkości.
  2. Blenduję razem wszystkie składniki (Ja bobu nie obieram. Jeżeli nie macie mocnego blendera, możecie go obrać), dolewając powoli wodę, do momentu, aż hummus będzie miał konsystencję gładkiej pasty.

Smacznego!

DSC_7991

Hummus z bobu

 

Brak komentarzy

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved