dsc_0522_2

Hummus z dynią

  • 45 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • dynia hokkaido 1/2
  • cieciorka ugotowana lub z puszki 1 szklanka
  • pasta tahini 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • ostra papryka do smaku
  • sól do smaku
  • olej z pestek dyni (ew. oliwa) do polania
  • kumin mielony pół łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek
  • sok z połówki cytryny

Hummus w wersji z pieczoną dynią. Dzięki dyniowej słodyczy może zasmakować dzieciakom;) Idealny do grzanek!

dsc_0522_2

Hummus z dynią

Wykonanie:

  1. Dynię przekrajam na pół, wydrążam pestki, posypuję gałką muszkatołową i solą.
  2. Zapiekam miąższem do góry w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około pół godziny (aż miąższ będzie miękki).
  3. Pod koniec pieczenia możecie włożyć do piekarnika kilka kawałków chleba na grzanki do hummusu.
  4. Wydrążam miąższ. Dodaję cieciorkę, pastę tahini, kumin, czosnek, sok z cytryny, ostrą paprykę i sól.
  5. Blenduję na gładką pastę.
  6. Przekładam do miseczki. Przed podaniem polewam olejem z pestek dyni.

Smacznego!

dsc_0524_2

Hummus z dynią

dsc_0532_2

Hummus z dynią

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved