Hummus z zielonego groszku

  • 5 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • zielony groszek (u mnie mrożony) 450 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • pasta tahini 2 łyżki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z połówki cytryny
  • sól do smaku
  • ostra papryka do smaku

Pasta z zielonego groszku przygotowana a’la hummus z dodatkiem kuminu, pasty tahini, czosnku i cytryny. Możecie zrobić swoją wersję z ulubionymi dodatkami, przyprawami i ziołami. Do kanapek, wrapów, krakersów, do maczania pokrojonych w słupki warzyw, a po podgrzaniu jako sos do makaronu.

DSC_2955_2

Hummus z zielonego groszku

Wykonanie:

  1. Groszek rozmrażam.
  2. Ząbki czosnku wyciskam, dodaję razem z resztą składników i blenduję na gładką pastę (łyżkę groszku zostawiam do ozdoby).
  3. Przekładam do miseczki, posypuję groszkiem i papryką.

Smacznego!

DSC_2927_2

Hummus z zielonego groszku

DSC_2957_2

Hummus z zielonego groszku

2 komentarze

Skomentuj