Jabłecznik z kaszy jaglanej

  • 105 min
  • 6 składników
84%

Składniki:

  • jabłka 1,5 kg
  • sucha kasza jaglana 300 g
  • rodzynki 2/3 szkl
  • cynamon 1 łyżka
  • ew. ulubione orzechy i bakalie 1/2 szklanki
  • ew. cukier brązowy/ksylitol/dowolny syrop/melasa kilka łyżek

Bezglutenowy jabłecznik z czterech składników. Bez mąki i bez cukru. Na śniadanie, do pracy, do szkoły dla dzieciaków.

DSC_7341_2

Jabłecznik z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Jabłka ucieram (najszybciej będzie w malakserze, jeśli macie).
  2. Mieszam utarte jabłka, suchą kaszę i resztę składników.
  3. Jeżeli chcecie, żeby jabłecznik był słodszy, możecie go dosłodzić, np. melasą z karobu itp.
  4. Nakładam masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę 90 minut w 180 stopniach.
  6. Jeżeli góra nie ma być spieczona, to przykrywam ją papierem do pieczenia. Ja przykrywam na połowę czasu, potem zdejmuję papier.
  7. Wierzch możecie posypać brązowym cukrem i odkryć ciasto na ostatnie 30 min, będzie spieczona słodka skórka.
  8. Jabłecznik jem z roślinnym jogurtem waniliowym:)

Smacznego!

DSC_7329_2

Jabłecznik z kaszy jaglanej

39 komentarzy

  1. hmm, ten przepis to przecież nic nowego, stary poczciwy przepis. Nie ma w nim żadnej najmniejszej modyfikacji, nic nowego. Odtwórczy.

    • Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby urozmaicic przepis😀Ja czasem dodaje zurawine, migdaly,orzechy wloskie. Mozesz dodac ulubione bakalie, imbir, kawalki czekolady itp😀

      • Proste do zrobienia, szybkie i bardzo smaczne ciasto. Jesienią zbieram jabłka pod jabłoniami , nieidealne ale najlepsze, te, które spadły same nie dadzą się długo przechowywać- z takich robię to ciasto. Dosładzam brązowym cukrem, cukrem waniliowym, nie przykrywam piekąc. Można jeść ciepłe, podgrzewać… Mniam.

    • No wlasnie nie jest gorzki,moze to pieczenie neutralizuje…ale na wszelki wypadek mozna uprazyc kasze i przeplukac

  2. 1,5kg jabłek to ile będzie utartych/uduszonych? Mam dużo weków od babci i nie chce mi się ucierać 😉

  3. Witam. Zastanawiam sie czy etycznym jest stosowanie diety weganskiej u dzieci. Mimo wszystkich jej zalet i calej ideologii ktora sie za nia kryje. Jest to dieta NIEODPOWIEDNIA dla maluchow. Koniec kropka. Ich przewod pokarmowy nie jest do konca rozwiniety. Jest inna aktywnosc niektorych enzymow. Nie sa one w stanie zaspokoic wszystkich potrzeb korzystajac tylko z produktow roslinnych ( jako przyklad podam karmienie piersia- prmleko ) Nie macie na dodatek pewnosci czy dziecko w doroslym zyciu zechce byc weganinem. Wwrto wiec przynajmniej kilka razy w tygodniu podawac mu ryby, jajka czy mleko.

    • „Odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców.”

      W.J. Craig, A.R. Mangels, American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. „J Am Diet Assoc”. 109 (7), s. 1266-1282, 2009. PMID: 19562864 (ang.).

      • ok. Przyznaje racje w takim razie. Amerykanskie towarzystwo dietetyczne wie o czym pisze. Jestem mlodym lekarzem i czesto przyjmuje w POZ. Zawsze odradzalem takie diety dzieciom. Nie mam doswiadczenia w bilansowaniu diet weganskich dla dzieci, ale wydaje mi sie to trudne. Glowny problem w tej materii moze lezec tutaj. Z drugiej strony duzo lepiej miec nawet niedobor zelaza czy witamin rozpuszczalnych w tluszczach niz nadwage od fast foodow czy coli. U ilu nastolatkow rozpoznalem nadcisnienie to ciezko policzyc… A pracuje ledwie kilkanascie miesicy.

  4. Pingback: Jabłecznik z kaszy jaglanej. | Infozdrowie

  5. Pingback: » Jabłecznik z kaszy jaglanej"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

    • Może to zależy od ilości soku w jabłkach… A da się kroić? Po ostudzeniu łatwiej się kroi

  6. Zrobiłam. Właśnke jem. Jest genialne! Słidziutkie i na dodatek tak jak lubie- wszystko mieszamy i pieczemy 😀. Polecam!!!

  7. Miałam tylko 100 g kaszy jaglanej,więc dodałam 200 g ryżu. Wyszło również rewelacyjnie ;-)!! Dzięki za przepis!:-)

  8. przymierzam sie do zrobienia i mam pytanie: rozumiem, że im bardziej soczyste jabłka tym lepiej, tak? bo kasza „pije” sok i pęcznieje..? czy po przelożeniu do keksówki uklepać trochę ciasto czy nie ma sensu?

  9. Przepis brzmi świetnnie. Jutro będę robić 🙂 Mam jedno pytanie- Co znaczy utrzeć w malakserze? Zrobić mus, czy zetrzeć-chodzi o tarte jabłka?

Skomentuj