Jagielnik RAFFAELLO bez pieczenia

  • 45 min
  • 5 składników
86%

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • mleko sojowe (lub inne roślinne) 3 szklanki (po 250 ml)
  • woda 1 szklanka (250 ml)
  • ksylitol/erytrol lub cukier do smaku (6-10 łyżek)
  • wiórki kokosowe 200 gramów

Ciasto najprostsze z najprostszych. Składa się tylko z czterech składników, nie wymaga pieczenia ani żadnych umiejętności kulinarnych;) Delikatne, kremowe, kokosowe…  Zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne ciasta;)

DSC_58781

Jagielnik Raffaello bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Jedną szklankę kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 2 szklankami mleka sojowego, 1 szklanką wody i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
  3. Dodaję wiórki kokosowe (trochę zostawiam do posypania) i jeszcze jedną szklankę mleka sojowego.
  4. Dosypuję 6-10 łyżek ksylitolu, erytrolu lub cukru (najlepiej posmakować masę po dodaniu kilku łyżek i stopniowo dosładzać, żeby osiągnęła idealną słodycz;).
  5. Zagotowuję i gotuję jeszcze 10-15 minut.
  6. Kaszę blenduję na gładką masę (ja używam tego blendera) i wylewam do wysmarowanej olejem tortownicy (u mnie średnica 22 cm).
  7. Posypuję wiórkami kokosowymi i po przestygnięciu schładzam w lodówce.
  8. Kroję, gdy ciasto się schłodzi i stężeje.
  9. Spróbujcie też RAFFAELLO z ryżu bez pieczenia😉

Smacznego!

DSC_58851

Jagielnik Raffaello bez pieczenia

DSC_58921

Jagielnik Raffaello bez pieczenia

DSC_58961

Jagielnik Raffaello bez pieczenia

Lubię 652 Nie lubię 109

214 komentarzy

    • Mleko kokosowe jak najbardziej. Tylko nie wiem, czy jeśli nie dodamy wiórków do masy, nie należałoby zmienić proporcji i dać mniej mleka, żeby ciasto zgęstniało…

    • Ja daję 10 łyżek ksylitolu, jagielnik jest dość słodki, jak ktoś nie lubi zbyt słodkich deserów, to najlepiej dodawać ksylitol lub cukier stopniowo do masy i smakować:)

  1. Czy kaszę jaglaną można zastąpić płatkami jaglanymi? Kaszy aktualnie nie posiadam, a płatków całkiem sporo, może wystarczy zmienić proporcje? 🙂

  2. Witam, uwielbiam i kokos i kasze jaglaną 🙂 ale mam pytanie – na tortownicę o jakiej średnicy pasuje taka ilość masy?
    pozdrawiam 🙂

  3. Robiłam z mlekiem kokosowym, wyszło świetnie. Zmieniłam proporcje: puszka mleka i 2szklanki wody, potem podlewałam wodą. Nie ma sensu dawać miodu, pod wpływem temp. traci swoje prozdrowotne właściwości. Brakuje mi dopisku: podawać ze świeżymi owocami, najlepiej truskawkami lub kiwi:)

  4. Czy ciasto nie rozwala się za bardzo podczas krojenia? Wygląda obłędnie 🙂 uwielbiam desery z kaszy jaglanej i ten przepis będę testować jutro. Myślę, że podprażę część wiórków-może nie będzie idealnie białe, ale to wzmacnia aromat kokosu 😉

    • Szczerze mówiąc nie mam pojęcia:) Nie wiem, czy kuskus tak się sklei po zblendowaniu i da się go kroić… Chyba nie…

  5. Właśnie zrobiłam. Jak wyszło? Trudno stwierdzić. Zamieniłam mleko sojowe na kokosowe. Jak dla mnie za dużo kokosu. Następnym razem dodam połowę. Dobrze zblendowana kasza daje cudownie gładka teksturę i nie potrzeba tyle kokosa. Ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje:). Co jeszcze? Doprawiłam esencją z wanilii. Dodałam tez 2 łyżki zmielonego lnu. Jutro okaże się, czy dobrze się kroi:). Dzięki za inspirację ;). Przepis warto wykonać, bo rzeczywiście jest szybki i prosty!

  6. Skladniki juz mam. Pozostalo brac sie do roboty. Kupilam mleko kokosowe. Prosze mi napisac jaka powinna byc konsystencja ciasta tuz przed wlaniem do tortownicy?

  7. Bardzo fajny, zdrowy pomysł 🙂 I smakuje też wybornie 🙂 Jeśli ktoś jednak chce „zaszaleć” to polecam dodać na wierzch startą gorzką czekoladę… Poezja! 🙂

      • Jednak generalnie ja bym tego ciastem nie nazwała… To jest jak dla mnie taki bardziej deser, coś porównywalnego do budyniu 😉 Ale taki jagielnik jest bardzo sycący no i jednak zdrowy niż większość deserów 😉

  8. Wszystko super ale ilosc ksylitolu podana w przepisie jest przesada. Zrobilam wczoraj to ciasto i pomimo ze wyglada i pachnie pieknie to jest tak slodkie ze nawet meska czesc domownikow nie jest w stanie zjesc wiecej niz dwie lyzeczki. Mysle ze okolo 5-6 lyzek w zupelnosci by wystarczylo!

    • Dzięki za info! Ja lubię bardzo słodko, ale dopiszę w przepisie, żeby próbować masę i stopniowo dodawać słodzidło:)

  9. A czy tortownice można wyłożyć papierem do pieczenia? Nie lubię kroić ciasta bezpośrednio na niej.

    • Ja przestałam wykładać formy papierem do jagielników, bo papier nasiąka wilgocią i przykleja się do ciasta. A jagielniki bez problemów odchodzą od formy. (chyba, że uzywałam kiepskich papierów;)

  10. Ten pomysł z czekoladą na wierzchu – super:).
    Co do słodkośći – też dałam mniej cukru brązowego – maksymalnie 6 łyżek:)

  11. Zrobilam, wyszlo boskie! Dziekujemy za cudowny przepis. Mam tylko pytanie..Gdy kasza juz ugotowana i dodajesz sjklanke mleka jeszcze i dalej gotujesz…z platkami..jak Ty to robisz? U mnie bylo juz tak geste, ze gotowac sie nie dalo..
    Nastepnie, gdy piszesz, ze wlewasz na blaszke…moje sie ukladalo, bylo bardzo geste, dosc stale i lepiace…
    Pytam, bo chce wiedziec czy cos zle robie, bo na niedziele powtorka na impreze…
    Buziaki

    • Fajnie, że smakowało:) Jak już jest bardzo gęste, to po prostu mieszam, żeby się nie przypaliło. Nie trzeba też już długo gotować, jeśli kasza jest już ugotowana, a jest gęste. Możesz tez dodać więcej mleka, żeby ciasto po ostygnięciu nie było zbyt zbite. twoje było ok?

  12. Zmodyfikowałam trochę przepis. Dodałam pół na pół mleko kokosowe i sojowe. Zamiast 10 łyżek cukru dodałam 5 i trochę mniej wiórek kokosowych (następnym razem dodam jeszcze mniej albo ugotuję oddzielnie, bo blender nie poradził sobie z masą). Na wierzch polewa z białej czekolady i migdały blanszowane. Naprawdę smakowało jak raffaello 🙂

    • Myślę, że wszystko jedno, byle był neutralny w smaku. Ja zazwyczaj mam rzepakowy rafinowany.

  13. rzeczywiście moje też bardzo gęste i blender też nie dał rady mimo, że dałam 100 g wiórek. Cukru dałam 8 łyżek bo są u mnie tacy, którym nawet 10 by nie przeszkadzało. Aaaa, i jeszcze przy każdym gotowaniu czas skróciłam o 2-3 min.
    Najważniejsze: CIASTO PYCHA!

  14. Ciasto zrobiłam i pokładałam w nim wielkie nadzieje, bo kokos uwielbiam a kaszę jaglaną wielbię i do tego tak łatwo to przygotować co rzadko się zdarza w przypadku słodkości bezglutenowych. Nie jest złe, ale nie jest to przepis do którego będę wracać co tydzień. W smaku dla mnie mdłe, goście nie zjedli, ale też może dlatego, że nie są miłośnikami kokosa.

  15. Po jakim czasie ciasto powinno stężeć? Moje stoi już cała noc w lodówce i słabo, trochę stężało ale dalej …. mokre, rozwala się i nie chce się ukroić… Da się to jeszcze jakoś uratować? albo może na coś przerobić? 😛

    • hmmm to pewnie już nie stężeje… A zachowałaś proporcje, czy dodałaś więcej mleka? Można zjeść jako budyń rafaello: nałożyć do salaterek i posypać wiórkami albo płatkami migdałów. Można zrobić deser rafaello w misce: miskę wyłożyć herbatnikami, na to masę jaglaną, posypać wiórkami, płatkami migdałów albo roztopioną czekoladą i porcje nakładać łyżką.

  16. Mam problem, podane skladniki to 3 szkl mleka i 1 szkl wody a poniżej w wykonaniu jest napisane 2 mleka i 1 wody. Mam już kaszę w garnku i nie wiem jakie proporcje są właściwe ? 🙂

    • Jeszcze jedną szklankę mleka dodaję później, razem z wiórkami, jest napisane później w przepisie:)

  17. Zrobiłam ciasto i o ile w smaku jest dobre to wyszła mi papka… w ogóle nie zastygło. Co może być powodem?

    • Hm a zachowalaś proporcje? Nie dodałaś więcej płynu? Te proporcje generalnie są bezpieczne i ciasto powinno dac się kroić… hm…

  18. Zrobiłam, dobre ciacho, ale tak sobie myślę, że przydałoby się coś na spodzie… Herbatniczki na przykład. Na razie dodałam sos / syrop waniliowy jako polewę / dekorację.

    • A proporcje płynu i kaszy były jak w przepisie? Hm proporcje były wielokrotnie sprawdzane i powinno być ok… A ile stoi w lodówce?

      • Wydaje mi się, że proporcje takie jak miały być, stało całą noc. Ale nie zrażam się, zjem tę papkę i spróbuję jeszcze raz. skoro innym wychodzi to mi też musi 🙂

        • Hmmm to może coś z kaszą? Może następnym razem użyj kaszy innej firmy? a wcześniej pisałam już, że papkę można zjeść jako budyń rafaello: nałożyć do salaterek i posypać wiórkami albo płatkami migdałów. Można zrobić deser rafaello w misce: miskę wyłożyć herbatnikami, na to masę jaglaną, posypać wiórkami, płatkami migdałów albo roztopioną czekoladą (będzie Bounty;) i porcje nakładać łyżką:)

  19. Zrobiłam wasnie:) Dokonałam tylko małej zmiany i na górze polałam gorzką czekolada i na to wysypałam wiórki. Jutro będę próbować:)

  20. Ciasto jest przepyszne!!! Ja dodaję mleczko kokosowe oraz szklankę wody. Wychodzi rewelacja. Sprzedałam pomysł w pracy – wszyscy się zajadają. Dziękuję za inspirację! 🙂 pozdrawiam

  21. Witam 🙂 Napiszcie proszę, tortownice mam ciut większą (25cm) o ile zwiększyć proporcje, zeby wyszło dobre?

  22. Ach bomba! Mega pyszne. Dałam 8 łyżek cukru, następnym razem dam na pewno mniej;P No i dołożę owoce i zaleję galaretką:)

  23. „Ciasto” fantastyczne, uwielbiam ten przepis! Wychodzi i z mlekiem krowim i kokosowym i owsianym, z ksylitolem, cukrem, syropem z agawy… Wychodzi po prostu zawsze 🙂 Tylko u mnie obowiązkowo musi być jeszcze polewa czekoladowa na wierzchu. Niebo w gębie 🙂

  24. Zrobiłem dziś, wg przepisu, moze jeszcze dodam czekolady. Jutro spróbujemy. Zastanawiam sie tylko czy ludzie lubią jak się odpowiada na ich pytania czy lenistwo ogranicza umiejętność czytania (np pięć pytań czy można mleko sojowe zastąpić innym)
    Jeśli chodzi o proporcje to wszystko zależy kto co lubi, ja dałem 8 łyżeczek (nie łyżek) ksylitolu i uważam to wystarczające a kokos? Jedni lubią bardziej inni mniej kokosowe

    • W takim razie z niecierpliwością czekam na informacje jak wyszło:) Zgadzam się co do cukru, czasem mam ochotę na naprawdę słodki deser, wtedy wolę coś solidnie posłodzić i zjeść jeden kawałek:) Ale jak robię zdrowy słodki deser, który będzie jeść mój maluch, to słodzę oszczędnie i raczej bananami i suszonymi owocami.

  25. Super przepis dzięki , ale jak dla mnie 5 łyżek cukru to tak na prawdę wystarczająco, 10 to byłoby chyba za dużo 😀

  26. Hej jesli nie moge cukru ani miodu , a nie posiadam ksylitolu to czy moge uzyc cukier kokosowy tylko takie cos mam poza tymi dwoma wyzej co wymienilam.

  27. Zrobiłam rano i właśnie zajadam – przepyszne. 🙂 Nie mogłam się przekonać do kaszy jaglanej, ale to wyszło genialne.
    Jedynie co zmieniłam to mleko roślinne – dodałam kokosowe które sama zrobiłam (też pierwszy raz).
    Blog mega inspiracja dla mnie, dziękuję bardzo. 🙂

  28. Nie mam w domu ani mleka sojowego ani mleczka kokosowego. Czy jak szybko zrobię mleko ryżowe to będzie dobrze? Czy może z wodą też będzie dobre?
    Pozdrawiam!

  29. Dziękuję bardzo za odpowiedź, dziś nie dałam rady ale myślę, że jutro, jeśli mały (oczywiście skazowiec, dlatego znalazłam Twojego bloga 😉 ) pozwoli to zrobię. Pozdrawiam!

  30. Wyszło prze-pysz-ne :). A zrobiłam pół na pół mleko migdałowe z wodą i oczywiście nie miałam tyle wiórków kokosowych, więc dodałam 'na oko’ mleczka kokosowego w proszku :).
    Tylko garnek mi się troszku przypalił, bo dodając wiórki zamieszałam kaszę :(. Jak można tego uniknąć?

    • Hm… pewnie pilnować i mieszać cały czas, jak jest już mało wody. Albo gotować na bardzo małym ogniu bez mieszania…

  31. Zrobiłam…trzyma konsystencję tj. nie rozwala się ale Twoje wygląda na puchate a moje jest po prostu zbite. Nie powala też smakiem. Dałam 4 łyżki cukru kokosowego. Masa na ca ciepło była bardzo smaczna. Nie wiem jak to ciasto uratować…. polać polewą kakaową? Nie mam pomysłu 🙁

    • hmmm to może faktycznie polej czekoladą i zrób z tego bounty? A jak jest bardzo zbite to może pokroic w kostkę i podać w pucharkach z owocami polane sosem owocowym?

      • ostatecznie pokroiłam w kostkę wielkości ptasiego mleczka i oblałam polewą kakao+olej koko + cukier puder. Bardzo im to dobrze zrobiło, bo namiękły. Chyba odratowałam… czekają na gości

  32. Z jakiej firmy kasza jaglana? Juz 2razy kupilam jakas jakby stara, nie chcviasla sie ugotowac na miekko ani zblendowac, byla twarda jakby luskowata.

  33. Rafaello pyszne, z pewnością zrobię jeszcze nie raz! Dodałam mleko migdałowe, bo takie akurat miałam, 6 łyżek fruktozy, skruszone migdały po wierzchu, smakuje wyśmienicie. Niestety mój blender w połowie blendowania odmówił posłuszeństwa, ale mimo wszystko masa zastygła się i nie czuć grudek. Gorąco Polecam 🙂

  34. A jak zapomniałam zagotowac 2x ? Haha to cos bedzie nie tak? Troche mi sie spieszylo.. Ciekawe czy sie zetnie wgl… Eh.

    Ps. Ja dodalam banana i mleko bez leaktozy. Czekac tylko na efekty

  35. Zrobiłam wczoraj, wyszło przepyszne! Cała rodzina się zachwyca, kremowe i smakuje jak rafaello. Co do konsystencji to u mnie nie wyszło aż tak zbite jak u Ciebie. Jest za to bardzo delikatne, puszyste. Nastepnym razem chciałabym jednak żeby było bardziej twarde. Dodam, że robiłam wszystko według przepisu. Co do słodkości to dodałam 7 łyżek ksylitolu i masa była mega słodka, ale po odleżeniu w lodówce ta słodycz gdzieś uciekła dlatego następnym razem śmiało dodam 10 łyżek! 😃 Na wierzch z wiórkami ale podawałam z konfiturą truskawkową i jagodową które sama zrobiłam. Z jagodową smakuje lepiej 🙂 następnym razem spróbuje z czekoladą
    Kocham ten przepis bo jest mega prosty i w 100% zdrowy. Fajny też na śniadanie i na posiłek potreningowy haha

    • Cieszę się! Ja też lubię takie śniadania…;) To może pogotuj dłużej następnym razem, żeby mleko jeszcze bardziej odparowało, powinno być bardziej zbite. Albo dodaj trochę mniej mleka do gotowania. Pozdrawiam!

  36. Pingback: Rafaello jaglane - przepis - Lamarida.pl

  37. Zrobiłam kilka Twoich szybkich ciast i deserów bez pieczenia, naprawdę wymiatają!Jagielnik (polany gorzką czeko) zabieram jutro do roboty, ciekawe co powiedzą, ha ha ha. Mnie już po 6 łyżkach ksylu wydał się aż za słodki!
    Już nie potrafię robić „typowych” ciast i słodyczy, i choć czasem się skuszę, to nadmiar wszystkiego, co „złe” w nich powala. Po jagielniku, napoleonce, czy różnych Twoich słoiczkach z jagłami brzuch i kubki smakowe nasycone są jak trzeba i czym trzeba : ) Dziękuję! Inspirujesz mnie Kobieto!

  38. Mam drobne pytanie na temat kaszy: mam kasze jeczmienna a sklepy sa zamkniete- myslisz ze udaloby sie z jeczmiecznna? 🙂

  39. Dałam mniej kokosa , po przeczytaniu komentarzy . Cukru nie dałam , bo jedyne co stosuje to syrop klonowy od czasu do czasu , a właśnie mi się skończył . Mimo braku cukru i zmniejszonej ilości kokosa ( następnym razem dam tyle ile jest w przepisie , bo jednak wole jak jest go dużo ) ciasto wyszło idealnie i jest przepyszne !!!!!!!!!!

  40. Wczoraj zrobiłam. Fajne jest to, że nawet jak mam mało czasu, to mogę sobie „strzelić” takie ciacho. Wyszło pyczne. I chyba jednak jestem łasuchem, bo dałam 6 łyżek, a podczas konsumpcji po wyjęciu schłodzonego już ciasta stwierdziłam, że dodałabym jeszcze tak ze 2-3 łyżki 🙂 Konsystecja też fajna, nie rozpadało się i nie było za twarde. Tak więc myślę, że jeszcze wrócę do tego przepisu nie raz.

  41. Kurcze, mi też wyszedł bardziej budyń / krem kokosowy… 🙁 po całej nocy w lodówce. A jakby jeszcze raz podgotować żeby nadmiar wilgoci odparował ?

    • Można spróbować. Ja zblendowałabym jeszcze raz z dodatkiem agaru albo roslinnej galaretki np cytrynowej i pogotowalabym minutke i do formy. wtedy po schlodzeniu agar powinien rozwiazac problem.

  42. Zrobiłam. Już w trakcie wiedziałam że to będzie porażka. Nie pomyliłam się.
    Cóż, ciasto powinno być ciastem a nie namiastką ciasta.Nawet tych co są za wege i inne kombinacje nie przekonało.
    Pięć osób plus ja orzekło- nie, to nie jest dobre ciasto.
    Niestety.

  43. Przepis wydaje się kuszący. Zastanawiam się tylko czy mogę zamiast kaszy jaglanej użyć płatków jaglanych? Szukam informacji w internecie ale bez rezultatu. Sama dopiero zaczynam zabawę w ciasta i nie wiem czy te dwa produkty można stosować zamiennie. Proszę o podpowiedź 🙂

    • Szczerze mówiąc, nie próbowałam z płatkami i nie wiem, czy ciasto z nich stężeje na tyle, że da się kroić. Może spróbuj eksperymentalnie małą porcję?;)

  44. Zrobiłam z mlekiem kokosowym i na początku gotowania dałam około 15 daktyli zamiast ksylitolu czy cukru. Wyszło świetne! Dziękuje za ten prosty przepis 🙂

    • Fajny patent z daktylami. Ja daję tylko do czekoladowych deserów, bo boję się zmiany koloru. A Twój jagielnik w jakim wyszedł kolorze:)

  45. zrobiłam! Wyszło PYCHA! Fajne, lekkie, wiosenne ciacho. Na wierzch polecam świeże truskawki. Rewelacja

  46. Przepyszne, zamiast wody i napoju sojowego dałam napój kokosowy i puszkę mleka kokosowego. Do tego wystarczyły 3 łyżki cukru. Podałam z musem z malin i borówkami…. mniammmm

  47. Zrobiłam i wyszło pyszne tylko niestety ciasto przesiąknęło zapachem blachy i było czuć metaliczny posmak gdy je jadłam… Jak można tego uniknąć? Może wyłożyć blachę papierem do pieczenia? Pozdrawiam. 🙂

  48. Wcześniejsze jagielniko-serniki ani mnie ani nikogo z bliskich nie przekonaly…Chyba czuli sie oszukani..;-)ale jak powiedzialam,ze to CIASTO RAFAELLO…ZNIKNELO w 1 wieczór.PRZEPYSZNE!!!

  49. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji, na dużą blachę …i ciasto trafiło do mojej kategorii naj <3 najsmaczniejsze, najprostsze i w ogóle naj <3

  50. Ugotowałam kasze jaglana na mleku kokosowy, dodałam troszkę zwykłego mleka krowiego i posłodziłam stewią. Wyszło bardzo kwaśne 🙁 gdzie błąd??
    Pozdrawiam serdecznie

  51. Zrobilam na krowim mleku wyszlo pyszne do tego dodalam mus truskawkowy pycha przepis zostaje na zawsze 😊😊

  52. Mam pytanie- Czy ciasto by było jadalne, że tak powiem, kiedy się go nie zblenduje? Niestety nie posiadam blendera…

  53. Super przepis! Rafaello wyszło bardzo pyszne! Następnym razem jednak jak będę robić dodam też szczyptę soli (tak doradziła mi rodzina, która próbowała tego arcydzieła). Jeżeli ktoś robi na większej tortownicy to polecam podwoić porcje, żeby ciasto było wyższe 🙂

  54. Powiem szczerze, że nie wierzyłem w ten smak, ale jak zrobiłem… to przesadziłem z kalorycznością, bo zjadłem zdecydowanie za dużo. Naprawdę super przepis, który już zajmuje miejsce w moim notatniku, dziękuję!

Skomentuj