DSC_9503_2

Jagielnik z kiwi i chia

  • 35 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • kiwi 6 sztuk
  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko roślinne 3 filiżanki
  • płatki owsiane 1filiżanka
  • pestki słonecznika 1 filiżanka
  • gorzka czekolada 70% kakao 1 tabliczka (100 g)
  • nasiona chia 3 łyżki
  • cukier/ksylitol/dowolny słód ok. 6 łyżek
  • cukier z wanilią/esencja waniliowa 1 łyżka/kilka kropli

Jagielnik z kiwi z dodatkiem nasion chia, na spodzie z prażonych płatków owsianych, pestek słonecznika i gorzkiej czekolady. Bez pieczenia.

DSC_9531_2

Jagielnik z kiwi

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane i pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż się zarumienią. Następnie blenduję je w blenderze, malakserze albo mielę w młynku do kawy.
  2. Czekoladę roztapiam w 6 łyżkach wody lub mleka roślinnego.
  3. Płatki i słonecznik mieszam z roztopiona czekoladą (powinna powstać gęsta, plastyczna masa, w razie konieczności dodajcie trochę więcej wody lub mleka). Masę wykładam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
  4. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuje wodą i zalewam 3 filiżankami mleka roślinnego.
  5. Gotuję około 15-20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka.
  6. Dodaję cukier/ksylitol lub dowolny słód, cukier z wanilią, pokrojone w kosteczkę kiwi (jedno kiwi zostawiam do ozdoby) i blenduję wszystko na gładką masę.
  7. Dodaję nasiona chia i mieszam dokładnie.
  8. Masę wykładam na spód, wygładzam i po przestygnięciu wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny.
  9. Przed podaniem dekoruję kiwi.

Smacznego!

DSC_9503_2

Jagielnik z kiwi

DSC_9516_2

Jagielnik z kiwi

DSC_9535_2

Jagielnik z kiwi

11 Komentarzy

  1. Bardzo mi się podoba ten przepis, mam jedno pytanie, czy nasiona chia dodaje się „surowe” czy juz napęczniałe? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

  2. kocham Wasze przepisy!!!kochalabym jeszcze bardziej miloscią szaloną gdybyście podawali wartości odżywcze:)

  3. Dziś zrobilam jagielnik z przepisu. Ciekawy smak. :) spód wyszedł mi sypki, ale postanowiłam dodać olej kokosowy do uzyskania plastycznej masy.
    Jeśli chodzi o masę jaglaną następnym razem zrobię jej więcej, bo wyszło mi o wiele bardziej płaskie niż na zdjęciu. Dzięki za przepis. :) pozdrawiam

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved