DSC_6145_2

Jaglana szarlotka z brzoskwiniami

  • 65 min
  • 13 składników
91%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 2 szklanki
  • mleko roślinne 4 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • kurkuma pół łyżeczki (dla koloru)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • ksylitol/cukier/syrop klonowy do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • jabłka 3 sztuki
  • brzoswinie 3 sztuki
  • rodzynki 1 szklanka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kaszka kukurydziana (lub manna) 6 do kaszy+8 łyżek do jabłek
  • olej do wysmarowania formy
  • ew. cukier trzcinowy do posypania

Zdrowy jabłecznik z kaszy jaglanej z dodatkiem brzoskwiń i rodzynek. Ciasto, które spokojnie może być zdrowym śniadaniem, również dla najmłodszych.

DSC_6136_2

Jaglana szarlotka z brzoskwiniami

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam czterema szklankami mleka roślinnego, jedną szklanką wody, dodaję kurkumę i gotuję około 15 minut (aż kasza będzie miękka).
  3. Dodaję cukier z wanilią, słodzę do smaku i dodaję około 6 łyżek kaszki kukurydzianej. Mieszam.
  4. Jabłka i brzoskwinie blenduję razem z cynamonem. Dodaję rodzynki i 8 łyżek kaszki kukurydzianej.
  5. Do wysmarowanej olejem formy (u mnie 25 cm) nakładam 2/3 kaszy. Uklepuję tak, żeby brzegi były wyżej.
  6. Na masę wykładam mus owocowy.
  7. Na górę nakładam pokruszoną pozostałą część masy i posypuję brązowym cukrem.
  8. Piekę w 180 stopniach około 30-45 minut.

Smacznego!

DSC_6145_2

Jaglana szarlotka z brzoskwiniami

DSC_6124_2

Jaglana szarlotka z brzoskwiniami

DSC_6137_2

Jaglana szarlotka z brzoskwiniami

DSC_6159_2

Jaglana szarlotka z brzoskwiniami

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved