DSC_2837_2

Jaglane Bounty w słoiczkach

  • 30 min
  • 7 składników
91%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka
  • mleko roślinne 3 szklanki
  • woda 2 szklanki
  • wiórki kokosowe niesiarkowane 200 g
  • ksylitol/cukier/jasny syrop 6 łyżek
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • olej kokosowy 2 łyżki

Kokosowo-czekoladowy deser na bazie kaszy jaglanej, zamknięty w słoiczkach, które można zabrać do pracy albo na uczelnię;) Proste, szybkie i pożywne.

DSC_2829_2

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie przepłukuję wodą i zalewam 2 szklankami mleka roślinnego oraz 2 szklankami wody.
  2. Gotuję, aż kasza się rozgotuje (około 20 minut).
  3. Pod koniec gotowania kaszę słodzę i dodaję wiórki kokosowe oraz jeszcze 1 szklankę mleka roślinnego.
  4. Czekoladę łamie na kostki, wrzucam do małego garnka, dodaję olej kokosowy i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  5. Kaszę z wiórkami blenduję dokładnie.
  6. Do słoiczków nakładam na zmianę warstwy kaszy polane czekoladą.
  7. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki.

Smacznego!

DSC_2837_2

DSC_2824_2

DSC_2841_2

74 Komentarzy

  1. Wygląda obłędnie. Olej kokosowy lepiej dać nierafinowany czy rafinowany? Czy ksylitol mogę zastąpić erytrolem i jaki przelicznik zastosować?

    • Myślę, że oba będą ok:) Można też użyć innego płynnego oleju, jeśli masa czekoladowa ma być bardziej miękka. Ja używam kokosowego, bo lubię jak na górze po schłodzeniu robi się taka czekoladowa skorupka:) Erytrol oczywiście spoko, najlepiej posmakuj masę i dodaj tyle, żeby tobie smakowało:)

  2. Są przepyszne:)! Jak gotowałam kaszę to wydawało mi się że jest tego strasznie dużo ale po zblendowaniu i wypełnieniu szklanek (u mnie starodawna wersja) scale nie było za dużo. Wyszło mi 8 szklaneczek (takich małych z paseczkami z Ikei).

  3. Bardzo fajny deser. Chętnie go powtórzę za jakiś czas. może następnym razem dla urozmaicenia, pomiędzy warstwy kokosa i czekolady dodam trochę borówek czy malin. Fajnie ożywią smak :)

  4. w spisie jest ,ze 3 szklanki mleka i 2 szklanki wody gotuje…..a potem doddajesz jeszcze 1 zszklanke mleka tzn w sumie 4 szklanki mleka ?

  5. Pingback: Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym - Nicpoń w Kuchni

    • myślę, że każde się sprawdzi. ja lubię do kremów jaglanych używać sojowego, bo jest takie „konkretne”:)

  6. Pingback: » Jaglane bounty w słoiczkach"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

  7. Pingback: Jaglane słoiczki / snickers | Soie

  8. Deser bardzo smaczny, robiłam już w wersji klasycznej, przełożone malinami i w wersji a`la rafaello przełożone krakersami…najbardziej smakuje mi z owocami :)

  9. Pingback: Bounty w słoiczkach! - For better day!

  10. Dałam o połowę mniej czekolady i dodałam pokruszonych wegańskich herbatników. Wyszło pycha i bez wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o nadmierną ilości czekolady 😉

  11. Zrobione z mleczkiem kokosowym, które sie rozwarstwiło przy blendowaniu? Trochę mdłe . Z kwaśnymi owocami byłoby pycha.

  12. Wyszlo mi bardzo duzo kaszy i rzadka w konsystencji a dalam o 1 szkl mniej mleka jaki moze byc powód?

  13. Mozliwe ze kasza byla rozgotowana.zrobilam 4x250ml i to nie byla nawet polowa kaszy resztea w misce zostala ciezko mi okreslic ile ale ok 1l jeszcze zostalo

  14. Troche zmodyfikowałam przepis gdyż do czekolady dodałam powidła śliwkowe i do takiej ilości kaszy, która z tego wyszła dorabiałam połowe porcji czekolady(z dodatkiem powideł). Pyyyyyyyycha, mąż się zajadał i nie zjadł całej porcji(250ml) bo syte, a goście byli zachwyceni. Polecam😊

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved