Jaglane BOUNTY w słoiczkach

  • 30 min
  • 6 składników
90%

Składniki na 4 porcje:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne 3 szklanki (po 250 ml)
  • wiórki kokosowe (u mnie niesiarkowane) 200 g
  • ksylitol/erytrol/cukier/jasny syrop do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • olej kokosowy (ew. inny olej, mleko roślinne lub woda) 2 łyżki

Kokosowo-czekoladowy deser na bazie kaszy jaglanej, zamknięty w słoiczkach, które można zabrać na wynos. Proste, pyszne i pożywne;)

BOUNTY z kaszy jaglanej

Jaglane BOUNTY w słoiczkach

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie przepłukuję wodą i zalewam 2 szklankami mleka roślinnego oraz 2 szklankami wody.
  2. Gotuję, aż kasza się rozgotuje (około 20 minut).
  3. Pod koniec gotowania kaszę słodzę do smaku i dodaję wiórki kokosowe oraz jeszcze 1 szklankę mleka roślinnego.
  4. Czekoladę łamię na kostki, wrzucam do małego garnka, dodaję olej kokosowy i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę możecie też roztopić w innym oleju, kilku łyżkach mleka roślinnego lub wody.
  5. Kaszę z wiórkami blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
  6. Do słoiczków nakładam na zmianę warstwy kaszy polane czekoladą.
  7. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki.
  8. Spróbujcie też jaglanych SNICKERSÓW w słoiczkach😉

Smacznego!

BOUNTY jaglane

Jaglane BOUNTY w słoiczkach

deser BOUNTY

Jaglane BOUNTY w słoiczkach

wegańskie BOUNTY

Jaglane BOUNTY w słoiczkach

97 komentarzy

  1. Wygląda obłędnie. Olej kokosowy lepiej dać nierafinowany czy rafinowany? Czy ksylitol mogę zastąpić erytrolem i jaki przelicznik zastosować?

    • Myślę, że oba będą ok:) Można też użyć innego płynnego oleju, jeśli masa czekoladowa ma być bardziej miękka. Ja używam kokosowego, bo lubię jak na górze po schłodzeniu robi się taka czekoladowa skorupka:) Erytrol oczywiście spoko, najlepiej posmakuj masę i dodaj tyle, żeby tobie smakowało:)

  2. Są przepyszne:)! Jak gotowałam kaszę to wydawało mi się że jest tego strasznie dużo ale po zblendowaniu i wypełnieniu szklanek (u mnie starodawna wersja) scale nie było za dużo. Wyszło mi 8 szklaneczek (takich małych z paseczkami z Ikei).

  3. Bardzo fajny deser. Chętnie go powtórzę za jakiś czas. może następnym razem dla urozmaicenia, pomiędzy warstwy kokosa i czekolady dodam trochę borówek czy malin. Fajnie ożywią smak 🙂

  4. w spisie jest ,ze 3 szklanki mleka i 2 szklanki wody gotuje…..a potem doddajesz jeszcze 1 zszklanke mleka tzn w sumie 4 szklanki mleka ?

  5. Pingback: Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym - Nicpoń w Kuchni

    • myślę, że każde się sprawdzi. ja lubię do kremów jaglanych używać sojowego, bo jest takie „konkretne”:)

  6. Pingback: » Jaglane bounty w słoiczkach"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii

  7. Pingback: Jaglane słoiczki / snickers | Soie

  8. Deser bardzo smaczny, robiłam już w wersji klasycznej, przełożone malinami i w wersji a`la rafaello przełożone krakersami…najbardziej smakuje mi z owocami 🙂

  9. Pingback: Bounty w słoiczkach! - For better day!

  10. Dałam o połowę mniej czekolady i dodałam pokruszonych wegańskich herbatników. Wyszło pycha i bez wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o nadmierną ilości czekolady 😉

  11. Zrobione z mleczkiem kokosowym, które sie rozwarstwiło przy blendowaniu? Trochę mdłe . Z kwaśnymi owocami byłoby pycha.

  12. Wyszlo mi bardzo duzo kaszy i rzadka w konsystencji a dalam o 1 szkl mniej mleka jaki moze byc powód?

  13. Mozliwe ze kasza byla rozgotowana.zrobilam 4x250ml i to nie byla nawet polowa kaszy resztea w misce zostala ciezko mi okreslic ile ale ok 1l jeszcze zostalo

  14. Troche zmodyfikowałam przepis gdyż do czekolady dodałam powidła śliwkowe i do takiej ilości kaszy, która z tego wyszła dorabiałam połowe porcji czekolady(z dodatkiem powideł). Pyyyyyyyycha, mąż się zajadał i nie zjadł całej porcji(250ml) bo syte, a goście byli zachwyceni. Polecam😊

  15. Zmodyfikowałam przepis (zwykłe mleko zamiast roślinnego, miód zamiast ksylitolu).
    Wyszło również super.
    Dziękuję za inspiracje 😉

  16. Mam składniki, lecę zrobić! Co prawda syn mi wypił owsiane mleko, ale spróbuję na zwykłym 🙂 Dzięki za pomysł, wpadnę jeszcze!

  17. Deser pyszny, czy czekolada po wyjeciu z lodowki powinana byc tak twarda, ze nie idze lyzki wbic czy cos zle zrobilam? 😛

    • Jak jest cienka warstwa, to wychodzi taka chrupiąca jak w batoniku;) Ja lubię ten efekt, dlatego robię z olejem kokosowym. Ale można rozpuścić czekoladę w wodzie albo mleku roślinnym, wtedy jest bardziej miękka;)

  18. Nie mogę się doczekać by go zrobić! Nie mogę tylko zrozumieć ciągłego stosowania oleju kokosowego… Przecież olej ten jest tak niezdrowy, wystarczy spojrzeć z czego głównie się składa. To, że jest teraz tak promowany jako zdrowy produkt również jest nie do pojęcia…

    • Hej, olej kokosowy można zastąpić innym neutralnym olejem lub mlekiem roślinnym;) Daj znać, jak wyszło:)

  19. Fajny pomysł! Spróbuje na tygodniu 😊👌 co prawda nie jestem fanką wiórków kokosowych wiec pewnie użyje orzechów, takie ferrero rocher 😉, ale mam w sumie pytanie: po co olej? Można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i na przemian układać z kasza? 🤔
    Dziekuje za inspiracje!
    Pozdrawiam 😊

    • jasne, mozna rozzpuscic w kapieli wodnej lub mleku roslinnym wodzie:) w oleju jest bardziej blyszczaca i robi sie taka troche skorupka;)

Skomentuj